Европейският парламент обсъди тази вечер доклада на евродепутата Сергей Станишев

...
Европейският парламент обсъди тази вечер доклада на евродепутата Сергей Станишев
Коментари Харесай

ЕП отново изрази подкрепа за приемането на България и Румъния в Шенген

Европейският парламент разиска довечера отчета на евродепутата Сергей Станишев за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Документът ще бъде подложен на гласоподаване през днешния ден.

Странно е, че в дебата не взе участие представител на Съвета на Европейски Съюз - институцията, към която този отчет е ориентиран, макар обещанието на австрийското държавно управление това да влезе в дневния ред в това полугодие, означи Станишев. По неговите думи в продължение на седем години Съветът е в нарушаване на европейските правила, като не приема решение по всевъзможни аргументи. Станишев дефинира като нечестни опитите въпросът за разширението на Шенген да се обвързва с наблюдението по механизма за съдействие и инспекция на Европейската комисия. През последните години се прокрадва и постанова компромис за нов вид отчасти участие в Шенген - единствено по въздух и море, като за неопределен срок се отсрочи свободното пътешестване през сухопътни граници. Това опонира на здравия разсъдък и европейските правила, уточни той.

Според него сходно отчасти приемане на двете страни би основало рисков казус, който не трябва да бъде допускан. По неговите думи инспекциите по границите водят до стопански загуби и пропуснати изгоди, а поетапното им отпадане ще затвърди двойния стандарт. Времето за общи приказки изтече. Срамота е, че представителите на Съвета отсъстват от дебата, тъй като няма какво да кажат. Говорим за ориста на 30 милиона европейци. Всеки път, когато идват в Шенген, българите и румънците се усещат като второ качество жители. Думите бяха заместени от безучастие, това е главната причина за гражданското неодобрение, заключи Станишев.

От името на Европейска комисия еврокомисарят Тибор Наврачич уточни, че комисията поддържа цялостното присъединение на България и Румъния към Шенген и е призовала това да стане неотложно. Това би било от изгода за опазването на външните граници, окончателното решение би трябвало да бъде взето единомислещо от Съвета, означи той. Наврачич добави, че Европейска комисия ще напомни на Съвета оценката от 2010 година, съгласно която двете страни извършват напълно съществуващите условия. Крайно време е да бъде взето решение, добави еврокомисарят.

В последвалите изявления на парламентарните групи Карлуш Коелю от Европейската национална партия означи, че още през 2011 година Екологичен потенциал поддържа присъединението на двете страни. Защитавам цялостното приемане. Трудно е да разберем дискриминирането към тези две страни, където в действителност има корупция, само че тя не е в условията за приемане в Шенген. Вярно е, че румънското държавно управление предприе обезпокоително оттегляне от битката с престъпността, уточни той.

Емилиан Павел от групата на социалистите и демократите съобщи, че двете страни от дълго време е трябвало да се причислят към Шенген. Българите и румънците са дискриминирани от седем години. Европейска комисия би трябвало да помогне да не се вкарват спомагателни условия към двете страни. Вложихме доста национални средства за отбраната на външните граници на Европейски Съюз, добави той.

Ангел Джамбазки от групата на европейските консерватори и реформатори разяснява, че неналичието на решение до момента се дължи на вътрешните проблеми в Германия, Холандия и Австрия. Той дефинира това като неправилно, непочтено, двулично и лицемерно. Такива решения ускоряват скептицизма в Източна Европа към Европейски Съюз. Това решение има стопански измерения. Най-европейската икономическа интензивност в България и Румъния е превозът, над 150 хиляди фамилии в България живеят от превоза. Днес от Букурещ до Русе пътувате 12-13 часа. Това спъва икономическите интензивности, унищожава напъните на тези хора, прави ги небогати и ги кара да емигрират. Политическото решение, зад което се крият хората, които ръководят Холандия, Германия и Австрия, поражда емиграция и изпразва нашите страни от млади и предприемчиви хора. Това двуличие би трябвало да бъде прекъснато, прикани Джамбазки.

Филиз Хюсменова от името на либералите също уточни, че граничните инспекции засягат търговията. С оскърбление означавам, че през днешния ден не е първият път Екологичен потенциал да заеме ясна и твърда позиция, че изпълнените критерии би трябвало да доведат до приемането на двете страни в Шенген, добави тя. По-голямата част от българските и румънските жители поддържат полезностите на Европейски Съюз, ние сме за прецизното използване на европейското право. Нарушаването му в продължение на толкоз години отваря огромни въпроси за опциите на Европейски Съюз за саморегулация и за неговата резистентност. Двойният стандарт е дискриминационен към жителите на двете страни, съобщи Хюсменова. Тя дефинира случая като крещяща неправда, която оставя подозрения за върховенството на правото и за силата на евроинституциите, и разрушава доверието. По нейните думи у българите и румънците остава горчиво чувство за вторично поданство в Европейски Съюз, по тази причина е извънредно време Съветът да потвърди, че разпоредбите са идентични за всички.

Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП) уточни, че единственото изискване за приемането в Шенген е сполучливото осъществяване на критериите, доказано от Съвета през 2011 година. Седем години влизането не се случва. Някои страни, които са срещу, жестоко нарушават разпоредбите, които сами са приели и дали своят вот. Това е фрапантен образец за двойни стандарти, разяснява той. Адемов дефинира това като незаслужено и обидно отношение. Когато приказваме за господство на закона, е хубаво това да не бъдат единствено думи, добави той.

От същата парламентарна група евродепутатът Андрей Ковачев съобщи, че за всички специалисти е ясно, че от България и Румъния не произлиза опасност за Шенген, а с тяхното приемане ще има повече сигурност. Той прикани да не се прави връзка с механизма за наблюдаване на Европейска комисия. Не може да има двойни стандарти. Разбирам, че има избори и популизъм, само че е належащо да се вземе дефинитивно решение, добави Ковачев, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР