Европейският парламент не успя да събере достатъчно гласове да блокира

...
Европейският парламент не успя да събере достатъчно гласове да блокира
Коментари Харесай

На косъм: Евродепутатите спасиха дюнера

Европейският парламент не съумя да събере задоволително гласове да блокира предложение на Европейската комисия за допускане на фосфатните добавки в месото.

Три гласа не доближиха за поддръжка на предлагането на парламентарната комисия на Европарламента за сигурност на храните да се спре законодателното предложение, до момента в който се появят нови научни разбори за въздействието на фосфатите върху смъртността от сърдечно-съдови болести.

373-ма евродепутати гласоподаваха да се изчака, 272-ма поддържаха фосфатите в месото, а 30 се въздържаха. За да се блокира предлагането бяха нужни 376 гласа.

Еврокомисията предлага промени в разпоредбите за питателните добавки, измежду които отпадане на възбраната за потребление на фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо. Тя визира всички локални заготовки, в това число и месото за дюнерите.

Според еврокомисаря за здравето и храните Витенис Андрукайтис сега няма други софтуерни благоприятни условия за удължение периода на валидност на месото с изключение на фосфатните добавки. Андрукайтис се базира на мнението на експертния комитет за храните на Европейски Съюз, че фосфатите в избрани дози не са рискови за човешкото здраве. Той добави, че потреблението им към този момент е позволено в редица други храни, в това число в разнообразни типове наденици и питиета, и прибавянето на замразеното месо, няма да промени доста количеството на този тип добавка в човешкия организъм.

Фосфатите се употребяват като стабилизатор за удължение на периода на мокрота на месото, за срастване на обособените елементи на месото и като подобрител на усета.

Евродепутатите, главно от групите на социалистите и на зелените, обаче упорстваха да се изчака, написа dnes.bg. Еврокомисията е поръчала на Агенцията си за сигурност на храните да направи оценка на всички добавки, утвърдени преди 2009 година Сред тях са и фосфатите, чиято научна оценка за сигурност е от 1991 година Те показват, че потребителите няма по какъв начин да знаят дали добавката участва в месото за дюнери, защото етикетите със състава не са налични за тях, а те получават напряко готовия артикул от дюнерджийниците. Новата експертиза би трябвало да е подготвена през декември 2018 година

Противниците на фосфатите упорстват, че истинската рецепта на дюнера не планува той да се прави от замразено месо, и считат, че поправката на Еврокомисията облагодетелства производителите, удължавайки периодите на валидност на месото. Те настояват, че фосфатите ще създадат месото по-тежко, като купувачите ще заплащат за водата в него. Последното се отхвърля от Еврокомисията, която споделя, че водата се изпарява при печенето на дюнерите.

Водещият мотив на съперниците обаче е, са резултатите от няколко интернационалните научни проучвания от 2012 г и 2013 година, които вършат връзка сред фосфатните добавки и покачвания риск от сърдечно-съдови болести и смъртността от тях.

Споровете сред Европарламента и Еврокомисията провокираха безредици в целия Европейски Съюз и изключително в Германия, където медиите писаха, че Европейски Съюз ще забрани дюнерите и ще остави хиляди хора без прехранване.

„ Няма да забраняваме дюнерите, само че сме срещу предлагането на Еврокомисията да се прибавят фосфати. Искаме нещата да се оставят, както са в този момент, до момента в който не излязат нови научни отзиви по въпроса “, съобщи представителят на Европарламента по тематиката датската евродепутатка Кристел Шалдемозе.

" Зелените и социалистите просто основават суматоха. Фосфатите участват естествено в храните, а отсъствието им основава опасности за хигиената “, сподели пък Ренате Зомер от групата на християн-демократите, с чиито гласове, Европарламента отхвърли предлагането за блокиране на поправката.

Нито един български евродепутат не взе думата в дебата, който се организира малко след среднощ тази нощ в Страсбург.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР