Европейският парламент одобри доклад, в който се отчита постоянна заплаха

...
Европейският парламент одобри доклад, в който се отчита постоянна заплаха
Коментари Харесай

ЕП задейства процедура за лишаване на Унгария от право на глас в ЕС

Европейският парламент утвърди отчет, в който се регистрира непрекъсната опасност за върховенството на закона в Унгария. За отчета гласоподаваха 448 евродепутати, 197 бяха срещу, а 48 се въздържаха. Това е стъпка към задействането на член 7 от контракта за Европейски Съюз против Будапеща. Ако в Съвета на Европейски Съюз 4/5 от министрите споделят опасенията на болшинството евродепутати, може да се откри, че в Унгария върховенството на правото е под непрекъсната опасност.

Причините са редица нарушавания на главните права, свързани със свободата на изложение, на научни проучвания, дискриминация против малцинствата, интервенция в самостоятелната правосъдна власт, ограничение работата на Европейския централен университет и на неправителствени организации. В резолюцията на Народното събрание се приказва за корупция и нагласени публични поръчки с европейски средства. Има обвинявания за блокиране ратификацията на Истанбулската спогодба и за неравноправие сред половете.

Унгария става втората европейска страна, против която най-тежката глоба се инициира, след Полша, против която Европейската комисия започва същата процедура през 2017 година

Премиерът Виктор Орбан разгласи, че няма да се откаже от позицията си и няма да се поддаде на изнудване.

"Ще осъдите не държавно управление, а страна и народ. Унгария от хилядолетие принадлежи към европейското християнство. Унгарците проляха кръв за независимост и народна власт против войските на Съюз на съветските социалистически републики, приехме източногермански другари при отварянето на границата. Съдят ни хора, наследили демокрацията, без да излагат живота си на заплаха за независимост. Докладът е засегнатост за Унгария и за достойнството на унгарския народ ", разяснява Орбан.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР