Европейският парламент направи още една крачка към изграждането на общата

...
Европейският парламент направи още една крачка към изграждането на общата
Коментари Харесай

Елена Йончева: Вървим към изграждането на общата европейска отбрана

Европейският парламент направи още една крачка към построяването на общата европейска защита, разяснява Елена Йончева, член на групата на социалистите и демократите. Във вторник евродепутатите одобриха отчет за използването и ръководството на Постоянното структурирано съдействие (ПСС). Докладчик от името на социалистите и демократите по него е Елена Йончева.
Нито една държава-членка не може да се оправи сама с разностранните закани в сферите на сигурността и защитата, пред които Европейски Съюз е изправен през днешния ден. Поради това е належащо да бъде построена система за дейно и стратегически обосновано общо потребление на ресурсите за защита на съюза.

С отчета не се упорства за увеличение на разноските на държавите-членки. Напротив - непрекъснатото структурирано съдействие ще даде спомагателни средства за стимулиране и повишение на отбранителните качества на съюза. Европейският защитителен фонд на стойност 5.5 милиарда евро годишно ще насърчи развиването на новаторската и конкурентна промишлена база на отбранителната промишленост и ще способства за стратегическата самостоятелност на Европейски Съюз.

Българските компании ще имат опция да извлекат директни изгоди от двете стратегии във фонда. Като притеглят финанси към утвърдени планове, те ще могат да подобрят активността си, както и да усилят индустриалната си база. Компаниите ще могат да вземат участие на равнопоставени начала с едни от най-големите европейски оръжейни концерни в научно-изследователската и развойна активност. Всичко това ще увеличи конкурентоспособността на този бранш.

Фондът има две съществени посоки - научно-изследователска активност и създаване и придобиване. По първото направление фирмите имат достъп до безплатни средства за взаимни проучвания в региона на новаторските отбранителни технологии и артикули, напълно и директно предоставени от бюджета на Европейски Съюз. Второто направление предизвиква съдействието сред държавите-членки при взаимното създаване и придобиване на отбранителна техника и технологии посредством съфинансиране от бюджета на Европейски Съюз.

Не на последно място – в отчета се регистрира, че пандемията от COVID-19 сподели, че съюзът не разполага с задоволителни пълномощия в региона на опазването на здравето, и би трябвало да бъдат основани и приложени общи проекти за ръководството на изключителната обстановка в публичното опазване на здравето.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР