Европейският парламент, който също трябва да ратифицира споразумението за напускането

Европейският парламент, който също трябва да ратифицира споразумението за напускането ...

Европарламентът заема изчаквателна позиция за Brexit.


Европейският парламент, който също трябва да ратифицира споразумението за напускането на Великобритания, няма да прави нищо, преди то да бъде одобрено от британския парламент. Този съвет даде днес групата за Brexit на парламента на неговото ръководство, което трябва да реши кога да вкара въпроса в дневния ред на институцията.Още по тематаBrexit има, Brexit няма... Какви са перспективите пред ЕС?21 окт 2019 12:416

След като в четвъртък британският премиер Борис Джонсън и Европейската комисия постигнаха съгласие за нова сделка и европейските лидери я одобриха, остава условията да бъдат потръдени и от британския и от Европейския парламент преди да влязат в сила. Ако това не стане до 31 октомври и ЕС не даде нова отсрочка на Лондон, Обединеното кралство ще излезе след 10 дни без сделка.

“Препоръчахме на председателския съвет да изчакат пълната ратификация от британска страна преди Европейският парламент да гласува”, съобщи председателят на групата белгийският евродепутат Ги Верхофстат след сбирката й в понеделник в Страсбург.
Решението идва на фона на несъстоялия се втори опит на Борис Джонсън да убеди британския парламент да потвърди сделката му. След като в събота гласуването беше отложено, днес то отново не се случи, след като председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу отказа да предложението да бъде подложено на обсъждане и гласуване, тъй като вече е дебатирано в събота.

Междувременно Брюксел продължава консултациите по поисканата в събота от премиера Борис Джонсън нова отсрочка на излизането на Обединеното кралство - този път до 31 януари. Въпреки, че писмото до председателя на Европейския съвет Доналд Туск не е подписано от Джонсън, ЕС го смята за валидно.

Европейските лидери трябва единодушно да одобрят нова отсрочка, но те не са задължени да се съобразят с поискания срок. Според част от страните всяко отлагане на Brexit носи икономически загуби и несигурност и затова трябва да се приключи по-бързо. Те настояват да се даде време само колкото да се приключи ратификацията в двата парламента. Според други отлагането трябва да е по-дълго, за да гарантира плавно адаптиране на бизнеса при евентуално излизане без сделка и преходен период. Когато един от двата възгледа надделе, Туск трябва да свика извънредна среща на върха, на която да се вземе формалното решение за удължаване.
Автор: Никола Димитров

Източник: dnes.bg