Европейският парламент изразява съжаление относно „значителното влошаване“ по отношение на

...
Европейският парламент изразява съжаление относно „значителното влошаване“ по отношение на
Коментари Харесай

Евродепутатите зоват за пълно зачитане на европейските ценности в България

Европейският парламент показва страдание по отношение на „ забележителното утежняване “ във връзка с зачитането на правилата на правовата страна, демокрацията и главните права, пишат от пресслужбата на институцията в България.

В резолюция, призната с 358 гласа „ за “, 277 „ срещу “ и 56 „ въздържал се “, евродепутатите показват „ недвусмислената си поддръжка за българския народ в неговите законни претенции и желания за правдивост, бистрота, отчетност и народна власт “. Те осъждат насилствената и непропорционална интервенция на полицията, най-много изказванията за потребление на мощ против дами, деца и публицисти, както и „ противозаконните и несъразмерни одити “ на частни предприятия, изразили своята поддръжка за митингите.

Застрашени европейски полезности

В текста се отбелязва „ доста утежняване на зачитането на правилата на правовата страна, демокрацията и главните права, в това число независимостта на правосъдната власт, разделянето на управляващите, битката против корупцията и свободата на медиите “. Той се концентрира и върху продължаващите систематични проблеми в правосъдната система, по-специално неналичието на законодателна рамка за търсене на отговорност от Висшия правосъден съвет и основния прокурор.

Други опасения включват:

- конституционната промяна, която би трябвало да бъде в сходство с интернационалните стандарти,

- вероятни промени в изборното законодателство, покрай идните парламентарни избори,

- преждевременно приемане на законодателство,

- следствия на корупцията по високите етажи на властта без осезаеми резултати,

- положението на главните права, да вземем за пример във връзка с подбуждащи ненавист изявления, учредена на пол и полова ориентировка дискриминация, правата на ромите и на лицата, търсещи леговище.

- независимост на медиите и европейски фондове

Евродепутатите осъждат акциите за очерняне и осъждат насилието над публицисти. Те са надълбоко загрижени от утежняването на свободата на медиите, на прозрачността и от неналичието на многообразие в собствеността на медиите, както и от изказванията за разпределяне на европейски средства за другарски настроени към държавното управление медии. Те акцентират нуждата от по-строг надзор върху метода, по който се изразходват средствата на Европейски Съюз, и от незабавна реакция на опасенията, че парите на данъкоплатците се употребяват за обогатяване на близки до ръководещата партия лица.

Цитат и спор

„ Върховенството на закона значи разделяне на управляващите, само че изказванията за правосъдна корупция и политически правосъдни преследвания се усилват. Означава независимост на медиите, само че ние сме очевидци на възходящо въздействие на управляващите в публичните медии и използването на клиентелизъм, когато става въпрос за частни медии. Означава отстояване на гражданските права, само че сме очевидци на полицейска свирепост и угнетяване на правата на малцинствата “, съобщи Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д, Испания).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР