Европейският парламент и Съветът на ЕС се споразумяха по правилата

...
Коментари Харесай

България получава 11,44 млрд. евро от ЕС за икономическо, социално и териториално сближаване |

Европейският парламент и Съветът на Европейски Съюз се споразумяха по разпоредбите за ръководство на седемгодишния бюджет за икономическо, обществено и териториално доближаване на Европейски Съюз, възлизащ на 330 милиарда евро.

В идващия програмен интервал се чака България да разполага с 11,44 милиарда евро европейско и национално финансиране по своите стратегии и то без да се калкулират средствата за земеделие и развиване на селските райони, съобщи евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП).

България ще има 9 стратегии в интервала 2021 – 2027 година, като ще има нова стратегия „ Образование “, настрана от програмата за просвета. Двете дружно се чака да получат близо 2 милиарда евро.

Програмата „ Развитие на районите “ ще разполага общо с над 1,8 милиарда евро, програмата за конкурентоспособност на предприятията – 1,55 милиарда евро, околна среда – над 1,8 милиарда евро, транспортна съгласуваност – съвсем 1,9 милиарда евро, развиване на човешките запаси – над 1,9 милиарда евро, за храни – 220 млн. евро, техническа помощ – малко над 100 млн. евро, за морско дело и риболовство – 106 млн. евро.

Предвижда се настрана да действат 12 стратегии за трансгранично и междурегионално съдействие. Пет са трансграничните стратегии със прилежащите на България страни, една е за Черноморския басейн, останалите са междурегионални, включително с район Средиземно море.

Европейското съфинансиране за най-бедните райони ще е 85%. Югозападният район ще разполага със 70%.

За първи път в историята на участието си в Европейски Съюз България ще получи спомагателни целеви средства в размер на 200 млн. евро, предопределени за най-слабо развитите райони, за усилването на конкурентоспособността, растежа и основаването на работни места, съобщи Андрей Новаков.

Той е вносител и съавтор на Общия правилник за ръководството на средствата и защитаваше позицията на Европарламента в договарянията, траяли 2 години - по времето на четири ръководи на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР