Европейският парламент и държавите членки постигнаха днес предварително споразумение относно

...
Европейският парламент и държавите членки постигнаха днес предварително споразумение относно
Коментари Харесай

Споразумяха се за по-добра защита в ЕС на сигнализиращите нарушения

Европейският парламент и страните членки реализираха през днешния ден авансово съглашение по отношение на нови правила, които ще подсигуряват високо ниво на отбрана на лицата, подаващи сигнали за нарушавания, които рапортуват за случаи на нарушение на законодателството на Европейски Съюз.

Тези нови правила за установяване на общи за Европейски Съюз стандарти за отбрана на лицата, подаващи сигнали за нарушавания, бяха препоръчани за първи път от Европейската комисия през април 2018 година

Те обгръщат огромен брой области на правото на Европейски Съюз, в това число битката с изпирането на пари и корпоративното данъчно облагане, отбраната на данните, отбраната на финансовите ползи на Съюза, сигурността на продуктите и храните и отбраната на околната среда и нуклеарната сигурност. Освен това страните членки са свободни да разширят обсега на тези правила, с цел да включат и други области. Комисията ги предизвиква да основат всеобхватни рамки за отбрана на лицата, сигнализиращи за нередности, въз основа на същите правила.

Вера Йоурова, комисар по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете, съобщи: " Разкритията по свадите „ Дизелгейт “, „ Досиетата от Панама “ и Cambridge Analytica ни демонстрираха по какъв начин лицата, подаващи сигнали за нарушавания, ни оказват помощ за разкриването на противозаконни действия, които са в ущърб на публичния интерес и на общото ни богатство. Трябва да поддържаме и пазиме тези смели хора, които изкарват на показ противозаконни действия. Радвам се, че постигнахме една уравновесена система, която предизвиква работодателите да вземат решение проблемите вътрешно, само че също по този начин разрешава на лицата, подаващи сигнали за нарушавания, да се извърнат към обществените органи без боязън от ответни ограничения за възмездие ".

- Ясни процедури за сигнализиране и отговорности за работодателите: С новите правила ще се сътвори система от безвредни канали за сигнализиране — както в границите на дадена организация, по този начин и към обществените органи.

- Безопасни канали за сигнализиране: Лицата, подаващи сигнали за нарушавания, се предизвикват да употребяват първо вътрешни канали, в случай че нарушаването, което желаят да разкрият, може да бъде дейно отстранено в границите на тяхната организация и когато не съществува риск от ответни дейности за възмездие. Те също по този начин могат да рапортуват непосредствено на способените органи, в случай че счетат това за належащо, предвид на събитията в съответния случай. Освен това, в случай че след сигнализирането до способените органи не бъдат подхванати подобаващи дейности, или при положение на непосредствена или очевидна заплаха за публичния интерес, или когато подаденият до органите сигнал няма да даде резултат, да вземем за пример тъй като тези органи са в скрито съглашение с причинителя на закононарушението, сигнализиращите лица могат да оповестяват нарушаването обществено, включително посредством медиите. Това ще обезпечи отбрана на лицата, подаващи сигнали за нарушавания, когато те работят като източници на информация за проверяващ журнализъм.

- Предотвратяване на ответни дейности за възмездие и ефикасна отбрана: Правилата ще обезпечат отбрана на лицата, подаващи сигнали за нарушавания, против уволняване, намаление в служба и други форми на ответни дейности за възмездие. Те ще изискват също по този начин от националните органи да осведомят жителите за процедурите за подаване на сигнали и за наличната отбрана. Лицата, подаващи сигнали за нарушавания, ще бъдат също по този начин предпазени при правосъдни производства.

Следваща стъпка

Сега предварителното съглашение би трябвало да бъде публично признато от Европейския парламент и Съвета.

Контекст

Защитата в Европейски Съюз на лицата, подаващи сигнали за нарушавания, сега е разпокъсана и непоследователна. В множеството страни от Европейски Съюз предоставяната отбрана е частична и се ползва единствено за съответни браншове или категории служащи и чиновници.

Комисията пое ангажимент да предприеме дейности за отбрана на лицата, подаващи сигнали за нарушавания в качеството си на журналистически източници на информация, по време на втория

Годишен колоквиум за главните права, извършен през ноември 2016 година на тематика „ Медиен плурализъм и народна власт “. Комисията предложи сегашния план на инструкция по отношение на отбраната на лица, подаващи сигнали за нарушавания на правото на Съюза, през април 2018 година Той беше съпроводен от известие за това по какъв начин да се обезпечи по-добра отбрана на лицата, сигнализиращи за нередности в Европа, като цяло.

С подобряването на отбраната на лицата, подаващи сигнали за нарушавания, се привежда в деяние и задължението на Комисията да сложи по-силен акцент върху използването на законодателството на Европейски Съюз, както е посочено в нейното известие от 2016 година, озаглавено „ Право на Европейски Съюз: по-добри резултати посредством по-добро използване “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР