Европейският парламент гласува за това всяка държава сама да решава

...
Европейският парламент гласува за това всяка държава сама да решава
Коментари Харесай

Курумбашев: ЕП гласува всяка държава сама да решава за достъпа на чужди фирми до автобусните ѝ линии

„ Европейският парламент гласоподава за това всяка страна сама да взема решение доколко да се либерализира нейният пазар на автобусни транспорти. ” Това заяви Петър Курумбашев, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, който беше докладчик в сянка от страна на S&D във връзка с общите правила за достъп до интернационалния пазар на автобусни транспорти.
Курумбашев разяснява още: „ Автобусният превоз има обществен темперамент и е единствената връзка с местата, където няма различен превоз. В резултат на това гласоподаване договорите за публични услуги ще бъдат предпазени. Когато транспортьор от друга страна изиска позволение за достъп до пазара по същия или различен маршрут, по който към този момент е подписан контракт за публичен транспорт на пасажери, този достъп ще може да бъде отказван. "

Евродепутатът добави още, че е посрещнал с известно удивление предлагането на Европейската комисия за автобусните транспорти - в първия пакет " Мобилност ", касаещ тежкотоварния превоз, задачата беше да се ограничи либерализацията на пазара, а във втория фигурираше концепцията за цялостна либерализация в региона на автобусните транспорти, които са най-социалният превоз и действително обслужват най-бедните хора в Европейски Съюз, както и най-отдалечените обитаеми места.

„ Според мен немският модел на либерализация от 2013 година не е използван за страни като Испания и България. В Испания, а и в България, по-добре е да има пакети от печеливши и губещи линии, с цел да може парите, изкарани от печелившите, да компенсират губещите, които в България стават от ден на ден. Представете си, че сега даже няма транспорт сред градове като Варна и Балчик. Какво остава за вътрешността на страната? В резултат на тази инструкция в България би трябвало да се направи национална карта, с цел да може да се комбинират пакети от печеливши и губещи линии, тъй че да сме сигурни, че и до най-малкото обитаемо място ще има обезпечен автобусен превоз. "

С гласуването от предходната седмица е въведена и опцията за надзор и преустановяване или лишаване на разрешителното. Така, ако постоянна интернационална автобусна услуга е компрометирала икономическото равновесие на контракт за социална услуга заради изключителни аргументи, които не са могли да бъдат планувани все още на издаване на разрешителното, може да бъде прекъснато краткотрайно или да се отнеме разрешителното за даване на услуга.

Като спомагателни гаранция за недопускане на нелоялна конкуренция са признати текстове, посредством които се изисква превозвачът да има задължението да се записва в страната членка преди започване на реализиране на активността.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР