Европейският парламент гласува с огромно мнозинство мерките за отговор на

...
Европейският парламент гласува с огромно мнозинство мерките за отговор на
Коментари Харесай

Привидно съгласие за мерките срещу коронавируса в ЕС

Европейският парламент гласоподава с голямо болшинство ограниченията за отговор на ковид на изключителна сесия в Брюксел. За първи път в историята на институцията множеството евродепутати участваха в съвещанието от отдалеченост и дадоха вота си по този метод, което го проточи неимоверно и съвещанието продължи часове наред, съобщи БГНЕС.
Очаквано евродепутатите поддържаха предложенията на Европейската комисия за ориентиране на 37 милиарда евро от европейските фондове за отговор на пандемията към здравните системи, дребните и междинни предприятия, трудовите пазари и други уязвими елементи от стопанските системи на страните-членки. Също по този начин бе дадена зелена светлина за разширението на фонда за взаимност на Европейски Съюз, което ще обезпечи до 800 милиона евро на европейските страни, прецизира БНР.
Евродепутатите дадоха поддръжката си за краткотрайното прекъсване на така наречен празни полети поради болестта. Паралелно с това водачите на страните-членки организираха видеоконференция, в която се ангажираха да подсигуряват гладкото ръководство на границите, както и действието на Общия пазар, в т. ч. и посредством насоките на Комисията за така наречен " зелени коридори ".
Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен предложи Европейска комисия да бъде хазаин на онлайн събитие в световен мащаб за финансиране на ваксина против ковид. Стана ясно също, че към този момент се работи върху тактика за излаз и икономическо възобновяване, откакто болестта отшуми. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че в тази връзка ще упорства капиталът на Европейската капиталова банка да бъде повишен.
Новината за съглашение беше доказана от ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. " Решихме да разработим проекти за възобновяване, тактика за излизане от рецесията и да се подготвим за стъпките, които ще са нужни по-късно ”, сподели Мишел след видеоконференция на водачите на Европейски Съюз.
" Ще потвърдим, че можем да реализираме прогрес дружно и да спечелим тази борба ", съобщи ръководителят на Европейския съвет.
Може би най-важното решение от позиция епидемиология е следното: " ".
Гласове срещу
Италия отхвърли плана за стопански проект на Европейски Съюз, предопределен да се оправи с следствията от продължаващата пандемия на ковид. Отказът пристигна посредством изказване на италианския министър председател Джузепе Конте по време на видеоконферентния Европейски съвет през тази нощ, твърди " Ил Тиемпо ".
Конте означи, че икономическите рекомендации, свързани с COVID-19 от Европейски Съюз, са " прекомерно плахи " и добави, че реакцията на пандемията би трябвало да включва " новаторски финансови принадлежности ".
Италианският министър председател даде на Брюксел 10 дни да излезе с " съответно решение ", само че не разяснява какви дейности ще бъдат подхванати, в случай че Европейски Съюз не успее да предложи такова.
" Какво ще кажем на нашите жители, в случай че Европа не успее да бъде единна и мощна пред потрес с такива непредсказуеми последствия ", попита Конте.
Същевременно Германия се разгласи срещу концепцията за така наречен " корона-облигации ", които да обединят задълженията на 19-те страни от еврозоната в отговор на рецесията с COVID-19. Това сподели немският канцлер Ангела Меркел, представена от Агенция Франс Прес.
Изказвайки се след видеоконференция с други водачи на Европейски Съюз, Меркел отхвърли предлагането, подкрепено от Франция и Италия. " Германия и други страни декларирахме, че това не е мнението на всички страни членки ", сподели Меркел и добави, че " съществуващият европейски механизъм за непоклатимост е нейният " желан инструмент ".
Засега Европейският съвет даде двуседмичен период на Еврогрупата (финансовите министри на еврозоната) да показват оферти за справяне с рецесията .
- научете ТУК!
Още: " Борисов: Правим 1000 бързи теста на служители на реда на контролно-пропусквателен пункт и водачи (ВИДЕО) "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР