Европейският парламент гласува с огромно мнозинство мерките за отговор на

Европейският парламент гласува с огромно мнозинство мерките за отговор на ...

Привидно съгласие за мерките срещу коронавируса в ЕС.

Европейският парламент гласува с огромно мнозинство мерките за отговор на коронавируса на извънредна сесия в Брюксел. За първи път в историята на институцията повечето евродепутати участваха в заседанието от дистанция и дадоха вота си по този начин, което го проточи неимоверно и заседанието продължи часове наред, предаде БГНЕС.
Очаквано евродепутатите подкрепиха предложенията на Европейската комисия за насочване на 37 млрд. евро от европейските фондове за отговор на пандемията към здравните системи, малките и средни предприятия, трудовите пазари и други уязвими части от икономиките на страните-членки. Също така бе дадена зелена светлина за разширяването на фонда за солидарност на ЕС, което ще осигури до 800 милиона евро на европейските страни, уточнява БНР.
Евродепутатите дадоха подкрепата си за временното спиране на т. нар. празни полети заради заразата. Паралелно с това лидерите на страните-членки проведоха видеоконференция, в която се ангажираха да гарантират гладкото управление на границите, както и функционирането на Общия пазар, в т. ч. и чрез насоките на Комисията за т. нар. "зелени коридори".
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предложи ЕК да бъде домакин на онлайн събитие в глобален мащаб за финансиране на ваксина срещу коронавируса. Стана ясно също, че вече се работи върху стратегия за изход и икономическо възстановяване, след като заразата отшуми. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че в тази връзка ще настоява капиталът на Европейската инвестиционна банка да бъде увеличен.
Новината за споразумение беше потвърдена от ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. "Решихме да разработим планове за възстановяване, стратегия за излизане от кризата и да се подготвим за стъпките, които ще са необходими след това”, каза Мишел след видеоконференция на лидерите на ЕС.
"Ще докажем, че можем да постигнем напредък заедно и да спечелим тази битка", заяви ръководителят на Европейския съвет.
Може би най-важното решение от гледна точка епидемиология е следното: "".
Гласове против
Италия отхвърли проекта за икономически план на ЕС, предназначен да се справи с последствията от продължаващата пандемия на коронавирус. Отказът дойде чрез изявление на италианския премиер Джузепе Конте по време на видеоконферентния Европейски съвет през тази нощ, твърди "Ил Тиемпо".
Конте отбеляза, че икономическите препоръки, свързани с COVID-19 от ЕС, са "твърде плахи" и добави, че реакцията на пандемията трябва да включва "иновативни финансови инструменти".
Италианският премиер даде на Брюксел 10 дни да излезе с "адекватно решение", но не коментира какви действия ще бъдат предприети, ако ЕС не успее да предложи такова.
"Какво ще кажем на нашите граждани, ако Европа не успее да бъде единна и мощна пред шок с такива непредсказуеми последици", попита Конте.
Същевременно Германия се обяви против идеята за т. нар. "корона-облигации", които да обединят дълговете на 19-те държави от еврозоната в отговор на кризата с COVID-19. Това каза германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от АФП.
Изказвайки се след видеоконференция с други лидери на ЕС, Меркел отхвърли предложението, подкрепено от Франция и Италия. "Германия и други страни заявихме, че това не е мнението на всички страни членки", каза Меркел и добави, че "съществуващият европейски механизъм за стабилност е нейният "предпочитан инструмент".
Засега Европейският съвет даде двуседмичен срок на Еврогрупата (финансовите министри на еврозоната) да представят предложения за справяне с кризата.
- научете ТУК!
Още: "Борисов: Правим 1000 бързи теста на полицаи на КПП и шофьори (ВИДЕО)"

Източник: actualno.com