Европейският парламент гласува резолюцията за върховенството на Закона в България

...
Европейският парламент гласува резолюцията за върховенството на Закона в България
Коментари Харесай

Българските социалисти в ЕП: Политическата оценка в резолюцията е безпощадна

Европейският парламент гласоподава резолюцията за върховенството на Закона в България и недвусмислено съобщи поддръжка „ за българския народ в неговите законни претенции и желания за правдивост, бистрота, отчетност и народна власт “. Тя беше призната с 358 гласа „ за “, 277 „ срещу “ и 56 „ въздържал се “. С публична позиция по мотива излязоха от Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал.

„ Резолюцията на Европейския парламент за върховенството на правото в България е реалност. Суровите констатации в нея за обстановката у нас чертаят един облик на ръководството, радикално друг от налагания в медиите от ръководещата коалиция. Проблемите, поради които към този момент три месеца българските жители стачкуват, са посочени с същинските им имена, а политическата оценка е безпощадна. Настоящият модел на ръководство е довел до подкопаване на правилата на правовата страна, демокрацията и главните права, в това число независимостта на правосъдната система, разделянето на управляващите, битката против корупцията и свободата на медиите, а Екологичен потенциал показва своята взаимност с българския народ в неговите законни претенции и желания за правдивост, бистрота и отчетност “, се споделя в документа.

Според социалистите резолюцията е знак, че Европейският парламент чува гласа на всички български жители и е на тяхна страна: „ Тя е голям триумф и вдъхва кураж на всички, които демонстрираха храброст и героизъм в желанието си да отхвърлят порочния управнически модел у нас. Документът е и гласовит пестник за дълго налагания мит за европейската легитимност на това ръководство и е индикативен за смяната в настроенията в Европа във връзка с проблемите с върховенството на закона по принцип. Тя е резултат от дълги старания, както на национално, по този начин и на европейско ниво, с водещата роля на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал “.

Евродепутатите са уверени, че „ опитите на ръководещите у нас да дискредитират главните послания в тази резолюция за следващ път потвърждават тяхното безсрамно отношение към справедливия яд на протестиращите и на болшинството българи, които поддържат митингите. Отчаяният опит за изместване на фокуса на публичния спор към несъществуващи проблеми потвърждава само тяхното предпочитание за печелене на още политическо време и удържане на властта непременно “.

„ Сама по себе си тази резолюция няма да смъкна това държавно управление, само че тя съществено сподели настройките както у нас, по този начин и в Европа. - се споделя още в позицията - В хода на дебатите и гласуванията се откроиха доста ясно две групи: на проявяващите същинско двуличие във връзка с върховенството на закона и корупцията в Европейски Съюз, и на защитаващите кардинални позиции. Десните в лицето на Европейската национална партия и европейските консерватори за следващ път си затвориха очите за същинските проблеми и опазиха ръководещите в името на властта. Това слага под съществено подозрение тяхното държание във връзка с въвеждането на нови механизми за отстояване на върховенството на правото в Европейски Съюз за в бъдеще, в това число по идващия европейски бюджет. На страната на европейските правила и желанието на българските жители за смяна застана ляво-центристкият блок в Екологичен потенциал, който съумя да пресече всички опити за саботиране на дебата и резолюцията, и за разводняване на главните текстове в нея ".

Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал изрича признателност към всичките си сътрудници от лявоцентристкия набор, „ които поддържаха както нашите старания за разкритие на порочните практики на това ръководство на европейско равнище, по този начин и болшинството български жители в тяхното предпочитание за повече правдивост и народна власт. Уважение заслужават и сътрудниците от десницата, които макар натиска за партийна дисциплинираност не направиха компромис, а гласоподаваха по съвест и поддържаха резолюцията. Това е явен знак, че поддръжката и легитимността на ръководещите у нас ерозират съществено даже в редиците на личното им политическо семейство “.

Българските социалисти в Екологичен потенциал правят оценка признатата резолюция като позитивна и нужна за България: „ Недопустими са внушенията, че по какъвто и да е метод тя е антибългарска. Убедени сме, че няма нищо по-антибългарско от едно корумпирано ръководство, което погазва законите, главните свободи на жителите и свободата на словото; бие протестиращи зад ъгъла, или опразва журналистически столчета и заграбва бизнеси. Призоваваме българските жители да не се поддават на сходни внушения и користни тълкования, с цел да не стават несъзнателно съучастници в напъните за оставане на власт на ръководещите “.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР