Европейският парламент гласува промени в регулациите, уреждащи задължителната за автомобилистите

...
Европейският парламент гласува промени в регулациите, уреждащи задължителната за автомобилистите
Коментари Харесай

Цената за произшествие на пътя скача

Европейският парламент гласоподава промени в регулациите, уреждащи наложителната за автомобилистите застраховка "Гражданска отговорност ". Целта на промените е повишение на отбраната на правата на жертвите от катастрофи, а също и разстройване на използването на коли без застраховка и гарантиране на еднообразно отношение към притежателите на полици от другите страни.

Според известието на институцията - макар че пътищата на Европейски Съюз са най-безопасните в света, 25 300 души са изгубили живота си през 2017 година, а 135 000 души са били съществено ранени. България е на второ място по брой на жертвите на един милион поданици след Румъния.

Повечето жертви на произшествия в Европейски Съюз са най-уязвимите участници в придвижването - деца, пешеходци, водачи на колела и мотоциклети и възрастни хора. За да се промени тъжната статистика, Европарламентът предлага да се променят разпоредбите за пътната сигурност. Сега настоящото законодателство не урежда да вземем за пример случаите, при които застрахователят не може да заплати за настъпил случай (поради изпадане в неплатежоспособност). Това може да докара до съществено закъснение и даже до неизплащане на обезщетения, считат евродепутатите. Според новите правила в такива случаи отговорност по дифолт ще носи съответната страна. Фиксира се и оптималният период, в който би трябвало да се получат обезщетенията - шест месеца.

Промените уеднаквяват и минималното ниво на застрахователно покритие в Европейски Съюз. По отношение на физически пострадвания водачите ще би трябвало да имат покритие за най-малко 6 070 000 евро за произшествие - без значение от броя на жертвите, или 1 220 000 евро за всеки потърпевш. За имуществени вреди минималното равнище на покритие ще бъде 1 220 000 на иск - без значение от броя на потърпевшите. Според българското законодателство сега застраховката покрива породените от застрахования имуществени вреди на трети лица до 2 000 000 лева и неимуществени вреди до 2 000 000 лева при едно потърпевшо лице и до 10 000 000 лева за повече от едно потърпевшо лице. Държавите в Европейски Съюз ще имат опция да наложат и условия за по-високо покритие.

Друг миг от гласуваните промени се отнася до това по какъв начин застрахователните компании дефинират какъв брой би трябвало да заплати съответен клиент за застраховката. В момента фирмите се интересуват основно от историята на водача, да вземем за пример дали той е причинявал катастрофи, които са водели до искове, и какъв брой постоянно се е случвало това. Новите правила постановат условие тази история на исковете да може да се трансферира от една застрахователна компания на друга. Така, в случай че жител на Европейски Съюз се реалокира в друга страна в Европа, той ще може да употребява възможни отстъпки, заслужени с отговорно шофиране в предишното или противоположното - няма да може да се показа като правилен водач, в случай че не е бил подобен.

Промените засягат и шофирането без подписана наложителна застраховка. Този проблем, съгласно депутатите, се разраства и води до повишение на застрахователните награди за изрядните водачи. За решаването му депутатите оферират страните членки да организират систематични трансгранични инспекции, да вземем за пример посредством технологии за различаване на регистрационния номер на автомобила и солидни наказания.

За да влязат в действие новите правила, членовете на Европарламента ще би трябвало да ги договарят със Съвета на Европейски Съюз. А след въвеждането им Европейската комисия ще би трябвало да оцени тяхното използване и във връзка с коли, които се ръководят независимо - без водач.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР