Европейският парламент гласува днес с таен вот с хартиени бюлетини

...
Европейският парламент гласува днес с таен вот с хартиени бюлетини
Коментари Харесай

Коя е Урсула фон дер Лайен - новото лице в европейската политика

Европейският парламент гласоподава през днешния ден с скришен избор с хартиени бюлетини номинацията на немския политик Урсула фон дер Лайен за ръководител на Европейската комисия. Фон дер Лайен се кандидатира да бъде първата жена отпред на Европейска комисия.

Коя е тя - новото лице в европейската политика? Euronews показва:

Урсула фон дер Лайен е родена и израснала в Белгия. По специалност е доктор. Омъжена е за немския професор по медицина Хайко фон дер Лайен. Има 7 деца. 

На 60 години е, родена на 8 октомври 1958 година в Брюксел. Била е министър на защитата от 2013 година Член на Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел, тя е първата жена в немската история, която заема длъжността министър на защитата. Фон дер Лейен преди този момент е била министър на труда и обществените въпроси от 2009 до 2013 година и министър по въпросите на фамилията и младежта от 2005 до 2009 година

Присъединява се към политиката на 43 години. От тогава е член на консервативния Християндемократически съюз на Меркел. 

Тя е единственият министър, който е служил непрестанно в кабинета на Ангела Меркел, откогато тя встъпи в служба през 2005 година, отбелязва организация Фокус. 

Като дете, расте  в Брюксел, само че през 1971 година дружно със фамилията си се реалокира в Хановер. Баща ѝ е министър председател на Долна Саксония от 1976 до 1990 година Завършила е медицина в Хановер, Германия.

От 1988 година до 1992 година работи като асистент-лекар в женската клиника на Медицинското учебно заведение в Хановер.

От 1998 година до 2002 година става учител в Катедрата по епидемиология, обществена медицина и проучване на здравната система в Медицинското учебно заведение в Хановер, където през 2001 година получава магистърска степен по публично здраве.

Урсула фон дер Лайен е потомък на барон Лудвиг Кноп, състоятелен търговец на памук от Бремен. 

Мъжът ѝ Хейко фон дер Лайен е професор по медицина, основен изпълнителен шеф на компания за здравно инженерство от семейство Фон дер Лейен - аристократично семейство, индустриалци. Семейството на Фон дер Лайен са лютерани, членове на Евангелската черква на Германия. Хайко фон дер Лайен е наследник на доктор - Улрих фон дер Лайен. Завършил е Университета на Хамбург и Медицинското учебно заведение на Хановер, както и Станфордския университет в Съединени американски щати (1992-1996). Специализира в региона на вътрешната медицина и пробната кардиология в Хановер. 

Урсула фон дер Лайен даде обещание да предложи зелена договорка за Европа

Урсула фон дер Лайен е определена за член на Народното събрание на Долна Саксония на държавните избори през 2003 година, а от 2003 година до 2005 година тя е била министър в държавното управление на провинция Долна Саксония, отговарящ за обществените въпроси, дамите, фамилията и здравето. От 2005 до 2009 година е федерален министър по въпросите на фамилията и младежта, от 2009 до 2013 година е федерален министър на труда и обществените каузи. От 2013 година тя е федерален министър на защитата.

Тя се застъпва за майчинството и грижите за децата, за наложителна квота за дами в бордовете на фирмите в Германия.

Привърженик на по-твърд метод в отбранителната политика и се застъпва за поддръжката на НАТО за балтийските страни след анексирането на Крим от Русия през 2014 година.

По време на нейния мандат като министър на защитата пораждат рецензии, че отбранителното ведомство на Германия под нейното управление е сключило съмнителни частни контракти, свързани с наемането на две консултантски компании, McKinsey и Accenture. По-късно Фон дер Лайен съобщи, че са позволени няколко неточности при разпределянето на контракти и че тя ще се стреми да предотврати повтарянето посредством редица нови ограничения.

През 2015 година Урсула фон дер Лайен бе упрекната в плагиатството на докторската си дисертация, които обвинявания след това бяха отхвърлени.

Фон дер Лайен е последовател на концепцията за Съединени европейски щати. 

Владее немски, френски и британски език.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР