Европейският парламент гласува актуализирането на правилата за аудиовизуални медийни услуги,

...
Европейският парламент гласува актуализирането на правилата за аудиовизуални медийни услуги,
Коментари Харесай

ЕП одобри нови правила за аудиовизуалните медийни услуги


Европейският парламент гласоподава актуализирането на разпоредбите за аудиовизуални медийни услуги, по-добра отбрана на децата и 30% квота от европейски творби в каталозите на доставчиците на услуги за видео по поръчка, заяви пресофисът на Екологичен потенциал.

След последното гласоподаване по съглашението, ревизираното законодателство ще се ползва за ефирните оператори, само че също доставчиците на услуги на видео по поръчка и платформи за шерване на видеоклипове като Netflix, YouTube или Фейсбук, както и за лъчение онлайн в платформи за шерване на видеоклипове.

Новите правила ще подсигуряват:

- По-голяма отбрана за деца и малолетни лица от нездравословно наличие

Доставчиците на аудиовизуални услуги би трябвало да разработят подобаващи ограничения за оправянето със наличие, което подтиква към принуждение, ненавист и тероризъм, а неоправданото принуждение и порнографията ще бъде предмет на най-строги ограничения. Платформите за шерване на видеоклипове ще би трябвало да реагират бързо щом наличие е докладвано или посочено като нездравословно от потребителите. Законодателството не включва пречистване на наличие преди качването му, което би лимитирало свободата на връзките, само че по искане нa Парламента платформите би трябвало да задействат транспарантен, елементарен за потребление и ефикасен механизъм, който да разрешава на потребителите да рапортуват или предизвестяват за нездравословно наличие.

Новата инструкция включва строги правила по отношение на рекламирането и пласирането на артикули в детски излъчвания, както и наличното наличие в платформи за видео по поръчка. Преговарящите от страна на Екологичен потенциал осигуриха механизъм за отбрана на персоналните данни на децата и постановиха ограничения, които да подсигуряват, че данните, събрани от доставчиците на аудиовизуални услуги, не се обработват с комерсиална цел, нито за профилиране или за поведенческа реклама.

- Преразгледани ограничавания на рекламата

Според новите правила за рекламиране, дневният дял от реклами не може да нахвърля 20% от предаванията в интервала сред 6.00 и 18.00 часа, като излъчващите оператори разполагат с по-голяма еластичност за решение по кое време да пускат реклами. Най-гледано време се дефинира за интервала сред 18.00 и 0.00 часа, по време на който феновете не могат да бъдат изложени на повече от 20% реклами.

- 30% дял за европейски творби в каталозите на платформите за видео по поръчка

За да се поддържа културното многообразие в европейския аудиовизуален бранш, евродепутатите подсигуряват минимум 30% дял за европейски творби в каталозите на доставчиците.

Платформите за видео по поръчка също би трябвало да допринесат за развиването на европейските аудиовизуални творби, в това число посредством директни вложения в наличие и вноски в национални фондове. Финансовото присъединяване се основава единствено на приходите от услуги по поръчка, осъществени в целевите страни членки (държави членки, в които е открит доставчикът или в целевите страни членки).

Законодателството също включва ограничения свързани с достъпа, целостта на сигнала на доставчиците на услуги, укрепването на регулаторните органи и насърчаването на медийни пълномощия.

„ Аудиовизуалната връзка е всекидневие за всички нас, в това число и за най-малките. 60 % от децата от 9 до 15-годишна възраст влизат в интернет всеки ден, с цел да си оказват помощ за домашните, с цел да играят, да изпращат известия и да гледат видео. За доста от тях виртуалният свят е по-реален от действителния. От значително значение за благополучието им е да знаем какво виждат онлайн, както положително, по този начин и неприятно, и по какъв начин въздейства то върху физическото и прочувственото им здраве. Затова намирам за вярно актуализирането на разпоредбите за аудиовизуалните медийни услуги, които ще обезпечат по-добра отбрана на децата. Смятам, че е добре да се ускори отбраната на малолетните против нездравословно онлайн наличие, което подтиква към принуждение и ненавист “, разяснява Момчил Неков (С&Д, България).

Сделката би трябвало да бъде публично утвърдена от Съвета на Европейски Съюз преди промените да влязат в действие. Държавите членки ще имат 21 месеца преди влизането на директивата в действие, с цел да транспонират новите правила в националното законодателство.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР