Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, с която признава Гладомора от

...
Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, с която признава Гладомора от
Коментари Харесай

Европарламентът призна Гладомора за геноцид над украинския народ

Европейският парламент (ЕП) одобри резолюция, с която признава Гладомора от 1932-1933 година в Украйна, довел до гибелта на към 4 млн. души, за геноцид над украинския народ. 507 депутати гласоподаваха " за ", единствено 12 - " срещу ", а 17 се въздържаха, оповестиха от институцията.

Нито един от петимата български социалисти в Екологичен потенциал - Сергей Станишев , Иво Христов , Eлена Йончева , Петър Витанов и Цветелина Пенкова не взе участие в гласуването. Преди към месец те бяха от дребното в Екологичен потенциал, които гласоподаваха срещу резолюция, която призна Русия за.

Гладът, прочут като Гладомор, се случва, откакто по предписание на диктатора Йосиф Сталин по-заможните селяни, които имат произвеждане, са принудени да причислят към груповите колхози, а зърното и цялата им продукция е иззета.

С приемането на документа членовете на Екологичен потенциал показват взаимност с народа на Украйна и отдават респект на починалите вследствие на " изкуствения апетит " в Украйна, породен от " целенасочената политика на руския режим ".

Екологичен потенциал прикани Русия, като приемник на Съветския съюз , " публично да признае Гладомора и да се извини за тези закононарушения ". Москва от дълго време отхвърля всевъзможни систематични старания за ориентиране към украинците, потвърждавайки, че неприятната годишна продукция по това време е унищожила мнозина и в други елементи на Съюз на съветските социалистически републики.

Евродепутатите също по този начин молиха " всички страни и интернационалните организации, които към момента не са признали Гладомора за геноцид, да го създадат ".

По-рано парламентите на Ирландия, Румъния, Молдова, Чехия и Германия признаха Гладомора за геноцид. Заедно с Украйна, още 16 други страни публично са създали това до момента. Още през 2018 година Сенатът на Съединени американски щати поддържа резолюция за това.

" Часът на истината настъпи. Все повече страни признават Гладомора за геноцид ", разяснява литовският евродепутат Раса Юкнявичене.

През ноември Украйна означи 90 години от Гладомора и прикани интернационалната общественост да го разгласи публично за геноцид.

Европарламентът осъди и следващите закононарушения на Русия против украинския народ, в това число целенасоченото заличаване на гражданската енергийна инфраструктура на Украйна през зимата.

" Резолюцията упреква настоящия съветски режим в нарушение на суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, в блян към очистване на Украйна като национална страна и в заличаване на идентичността и културата на нейния народ ", се споделя в прессъобщението.

В началото на войната Москва нападна украинските хранилища за зърно и блокира украинския експорт в Черно море , което провокира обвинявания, че употребява храните като част от тактиката си във войната. По-късно беше подписана по този начин наречената, която обезпечава придвижването на товарните кораби със зърно за доста страни по света.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР