Европейският парламент (EП) предлага разширяване на програмата за финансиране на

...
Европейският парламент (EП) предлага разширяване на програмата за финансиране на
Коментари Харесай

Европарламентът оценява необходимостта от финансиране на затварянето на Игналинската АЕЦ с още 1,5 млрд. евро


Европейският парламент (EП) предлага разширение на програмата за финансиране на дейностите по затварянето на Игналинската АЕЦ в Литва с предстоящ план за предпазване на радиоактивни боклуци, защото страната не разполага за такова оборудване. Това ще изисква още нас 1,5 милиарда евро за довеждане докрай на програмата през 2038 година

В рамките на сесията си в четвъртък в Страсбург Екологичен потенциал ще прегледа импортираните от депутатите ремонти по плана на разпореждане на Съвета за програмата за помощ по извеждане от употреба на Игналинската АЕЦ в Литва. „ Тъй като съхранението на отработено гориво и радиоактивни боклуци в подземно вместилище за надълбоко предпазване е изключено от обсега на програмата за интервала 2021-2027 година, Литва и Европейски Съюз в най-скоро време ще стартират съвещания по отношение на вероятното включване на тези действия в обсега на програмата в границите на идващото многогодишно финансиране “, се споделя в поправката на документа.

Авторите на самодейността изясняват предлагането с това, че „ Литва не е могла да натрупа финансиране за окончателното предпазване на отработено нуклеарно гориво поради предварителното закриване на Игналинската АЕЦ като авансово изискване за участието в Европейски Съюз “.
Освен това, от Екологичен потенциал считат, че „ изхождайки от съществуващите оценки и плануваните дати за окончателното затваряне през 2038 година, за тази цел през 2020 година ще са нужни обилни спомагателни финансови запаси “. „ За да приключи проекта за извеждане от употреба до 2038 година е належащо да бъде напълнен дефицита от финансови средства в размер от 1,548 милиарда евро “, се споделя в документа.

Според информация от преди, в границите на многогодишната финансова стратегия в интервала от 2021 до 2027 година се предвиждаше сумата от 780 млн. евро.

Евродепутатите оферират в документа да бъде записано, че без значение от програмата за Игналинската АЕЦ „ Литва, както и преди носи главната отговорност за развиването и вложението в Игналинският регион, който се характеризира с ниски приходи и е с най-високо равнище на безработица в страната “.

През декември 2017 година държавното управление на Литва утвърди възобновяване на междуведомствения проект за извеждане от употреба на Игналинската АЕЦ. Предвиждаше се през 2018 година Игналинскта АЕЦ да приключи строителството на комплекса по предпазване на твърди радиоактивни боклуци и краткотрайни ниски радиоактивни боклуци, както и да стартира строителството на вместилище за тях. Пълното довеждане докрай на дейностите по затварянето на Игналинската АЕЦ се чака през 2038 година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР