Европейският парламент(ЕП) по обед започна по извънредна пленарна сесия за

...
Европейският парламент(ЕП) по обед започна по извънредна пленарна сесия за
Коментари Харесай

ЕС срещу коронавируса: 37 млрд.евро и 1 голямо сърце, вместо 27 малки

Европейският парламент(ЕП) по обед стартира по изключителна пленарна сесия за процедурата по дефинитивно утвърждение на спешните ограничения против ковид, препоръчани на 13 март. Очаква се сесията да продължи близо 12 часа. Евродепутатите ще гласоподават три пъти по имейл, откакто ръководителят Давид Сасоли ги прикани да не пътуват до Брюксел. След преброяването на последното гласоподаване, към среднощ българско време, ограниченията ще могат да бъдат оповестени в Официалния вестник на Европейски Съюз и да влязат неотложно в действие. Първият кръг от гласуването, приключил в ранния следобяд, сподели, че в него са взели участие 687 от 705 евродепутати, като над 99% от гласовете са в поддръжка на трите законодателни оферти.
Председателят Давид Сасоли акцентира, че това е първото в света отдалечено гласоподаване на парламент. Евродепутатите попълнят бюлетина, която изпращат през служебната си поща до секретариата на Народното събрание.
Припомняме какво би трябвало да утвърди европарламентът:
Инвестиционна самодейност за справяне с ковид - които не са усвоени, няма да бъдат върнати в европейския бюджет. Те ще могат да се употребяват за възнаграждение на медиците, закупуване на съоръжение, стратегии за претовареност и за подкрепяне на дребния и междинен бизнес. Сумата, с която може да разполага България, е 812 млн. евро.
В момента той се употребява за подкрепяне на страни, потърпевши при огромни естествени бедствия като наводнения, горски пожари, трусове, стихии и суша.
Мярката ще помогне на самолетните компании да понижат загубите си от понижените пасажери и затварянето на редица европейски летища и ще понижи въглеродните излъчвания.
В началото на сесията Европейска комисия прикани държавните управления в страните от Централна и Източна Европа, обиден от пандемията.
Икономическите ограничения би трябвало да бъдат утвърдени от Комисията, с цел да бъде позволено отпущането на средства като законна държавна помощ.
Комисия даде обещание бързо, както е досегашната процедура. Вече са утвърдени две схеми на Италия, две на Дания, три на Германия и по една на Франция, Португалия, Испания, Люксембург и на Латвия. Готова е и скица за подкрепяне на дребния и междинния бизнес в Обединеното кралство, което до края на годината е обвързано с европейското законодателство.
Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен съобщи, че новият ковид ще промени живота на европейците и ще докара до „ равнище на покруса, което беше немислимо до преди няколко седмици “.
" Това е битка, в която всеки от нас има роля ", сподели тя, като се обърна, към съвсем празния парламент в Брюксел и още веднъж прикани за единение и съгласуван метод в битката с пандемията COVID-19.
Фон дер Лайен съобщи още, че първичният отговор на рецесията в Европа е тесногръд, като всяка страна гледа към себе си, само че в това време бяха подхванати изключителни ограничения и координацията е усъвършенствана. „ Всички споделяме идентична отговорност и не можем да разгадаем тази рецесия сами за себе си ”, сподели още Лайен.
В същото време тя уточни нуждата от вярното действие на единния европейски пазар и Шенгенското пространство като единственият метод за разрешаване на актуалната рецесия. Фон дер Лайен счита, че защото попречва потока от артикули, нужни на страните членки на Европейски Съюз за битка с COVID-19.
" В момента няма нито една държава-членка, която да може да задоволи личните си потребности от здравно съоръжение. Затова сътворяваме първия по рода си европейски запас от здравно съоръжение като апарати за изкуствена белодробна вентилация, маски и лабораторни консумативи.. Затова предприехме огромни дейности за гарантиране на основните доставки на съоръжение, да вземем за пример маски и защитно облекло, като въведохме условие за позволение за експорт за тях. Затова стартирахме няколко взаимни процедури за поръчки с страните членки за комплекти за медицински проучвания, апарати за изкуствена белодробна вентилация и защитно съоръжение. Присъединиха се 25 страни членки.
От вторник знаем, че производителите могат да дават търсените от тях маски, ръкавици, очила и защитни шлемове.. И тъй като по време на пандемия знанието избавя човешки живот, сформирахме европейски екип от научни специалисти, който да ни оказва помощ при вземането на координирани ограничения, които всички можем да следваме.
Сега спасяването на живота е наш главен приоритет, само че се надявам, че " денят след " ще пристигна скоро, когато би трябвало да се оправим.
Въпросът е, че по някое време скоро ще настъпи денят по-късно. Нашата работа е да подсигуряваме, че на този ден - и през всички последващи дни - Европейски Съюз е тук за тези, които се нуждаят от него. Това, което вършим в този момент, е в действителност от голяма важност.
Това е повода да дадем ход на, които да смекчат въздействието на рецесията, с цел да бъдат избавени човешки животи, работни места и икономически сдружения. Поради това приехме най-гъвкавите до момента правила за държавната помощ за да се даде опция на страните членки да хвърлят " избавително въже " на предприятията. Първите досиета бяха утвърдени за рекордно малко време - единствено за няколко часа.
Поради това за първи път в нашата история. Това значи, че страните членки могат да употребяват целия потенциал, с който разполагат, с цел да окажат поддръжка на работещите или на тези, които са спрели да работят, да оказват помощ на дребните и огромните предприятия, както и на тези, които изпитват компликации, без значение кои са и от кое място са.
Това е Европа, за която хората би трябвало да си спомнят на идващия ден. Европа, която работи с ускорено движение, когато общото възприятие е, че светът като че ли е спрял. Европа, която се отзовава, когато нейните жители и страни членки се нуждаят най-вече от нея. Европа, която слага над всичко съпричастието и съчувствието ", акцентира председателката на Европейска комисия.
„ ”, сподели Фон дер Лайен.
Вижте още:
Европейски Съюз приключи закупуването на здравно съоръжение за битка с ковид
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 26 март
 
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР