Европейският парламент единодушно осъди днес убийството на журналиста Джамал Хашоги

...
Европейският парламент единодушно осъди днес убийството на журналиста Джамал Хашоги
Коментари Харесай

Европейският парламент единодушно осъди убийството на Хашоги

Европейският парламент единомислещо осъди през днешния ден убийството на журналиста Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври. Убедително болшинство евродепутати повтори апела да бъде спрян износът на оръжие за Рияд.

Престъплението против който и да било публицист, където и да е, е посягане против свободата на изложение и против нашите общества, против метода ни на живот и полезностите ни - против всеки от нас, съобщи висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Три седмици след събитията към този момент знаем, че Хашоги е бил погубен в консулството, има арестувани обвинени, само че още доста детайлности липсват, добави тя.

Потвърждението от саудитските управляващи, че Хашоги е погубен, е първа стъпка към истината, само че показаните до момента пояснения оставят открити въпроси и повдигат подозрения. Призоваваме Рияд да даде отговори на основата на транспарантно и задълбочено следствие. Саудитските управляващи би трябвало да оповестят всичко, което знаят и да изправят виновниците пред съда, прикани Могерини.

Поискахме саудитските управляващи да работят тясно с турските си сътрудници. Разследването би трябвало да бъде водено не от геополитиката, а от истината. Отговорът на Европейски Съюз ще зависи от бъдещите дейности на саудитските управляващи - те дадоха обещание огромни промени в страната и следствието ще покаже дали са поели в такава посока, добави тя.

Могерини означи, че Хашоги нееднократно е бил канен от институциите на Европейски Съюз в диспути за Саудитска Арабия. Свободата на изложение е в основата на нашите полезности и външната ни политика. Националните ни ползи в никакъв случай не би трябвало да бъдат поставяни над свободата на словото, която е част от човешките права - без тях няма мир, независимост и човешко развиване, заключи Могерини.

Тя прикани с неотстъпчивост и решителност Европейски Съюз да упорства за истината и въздаването на правораздаване по този случай.

В последвалите изявления на парламентарните групи Европейската национална партия изрази противоречие с изказванието, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман не е знаел за дейностите на специфичния отряд в Истанбул. Демократичният свят ясно би трябвало да отхвърли сходно държание, прикани ЕНП.

Социалистите и демократите обявиха, че ликвидиране може би не е задоволителна дума да се опише осъщественото в саудитското консулство в Истанбул. Те дефинираха случая като невиждано закононарушение от Втората международна война насам. Обясненията са незадоволителни и невероятни, има потребност от общ и мощен отговор, би трябвало да преразгледаме връзките на Запада с Рияд, би трябвало да се преразгледа оръжейният експорт, приканиха социалистите.

Европейските консерватори и реформатори означиха, че изказванията на турските управляващи се поддържат от откриването на разчленените остатъци на Хашоги. Използването на мъчения минава границите, прагматизмът на търговията поддържа връзките с Рияд към този момент десетилетия, прибавиха те.

Групата на АЛДЕ прикани за европейско деяние, с цел да може отговорните да понесат отговорност. Европейски Съюз трябваше да наложи ембарго на Рияд, би трябвало да бъде преустановен износът на системи за наблюдаване на опозицията, приканиха либералите.

Групата на Зелените оцени дадените до момента от саудитските управляващи пояснения като незадоволителни. Убийството демонстрира неналичието на всякаква толерантност на саудитското ръководство към рецензия. Екологичен потенциал неведнъж прикани за възбрана на търговията с оръжие с Рияд, показаха те.

Европейската обединена левица дефинира убийството на Хашоги като грубо и невъзмутимо закононарушение, което не е индивидуален случай. Саудитска Арабия желае да подкупи интернационалната общественост, би трябвало да бъде наложено ембарго, прикани тази парламентарна група.

От групата "Европа на свободата и директната народна власт " дефинираха убийството като леден душ за тези, които чакаха Саудитска Арабия да поеме по нов път с Бин Салман отпред. Много са неяснотите, само че е ясно, че причинителите са разчитали на безотговорност. Това не е обособен случай, а демонстрира нормални дейности. Необходима е цялостна възбрана за износа на оръжие за Саудитска Арабия, прибавиха от тази парламентарна мощ.

Групата "Европа на народите и свободата " осъди станалото, само че прикани да не бъдат забравяни нарушаванията на човешките права в Китай и в Турция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР