Европейският парламент е заплашил да наложи вето върху предложението на

...
Европейският парламент е заплашил да наложи вето върху предложението на
Коментари Харесай

Брюксел отхвърля офертата на Мей за втора ръка британски граждани след Брекзит

Европейският парламент е заплашил да наложи несъгласие върху предлагането на английския министър председател Тереза Мей по отношение на правата на жителите на Европейски Съюз в Обединеното кралство. Главният договарящ за Брекзит от страна на Европейския съюз Ги Верхофстат дефинира предлагането като "тъмна сянка над милиони”. Той беше безапелационен: " Сделка няма да има, в случай че тя не предлага повече ".

"В предлагането на Европейски Съюз английските жители и европейците резервират същите права и същото равнище на отбрана, на което те в този момент се радват съгласно европейското право ", акцентира Верхофстад, представен от бТВ.

"Отговорът на Обединеното кралство към нашето предложение пристигна три седмици по-късно. То беше разочароващо. Британското държавно управление предложи в деня след Брекзит европейците да придобият статус на "граждани от трета страна ". Те ще получат по-малко права във Англия, в сравнение с се оферират на английските жители в Европейски Съюз ", добави дипломатът.

В в детайли мнение той и други основни фигури насочиха обръщение към Тереза Мей, че нейното предложение за 3 милиона жители на Европейски Съюз, които живеят във Англия, не дава отговор на личните й упоритости да " сложи жителите преди всичко ". Той е избран и като " мрачен облак от неизясненост и неустановеност по отношение на живота на милиони европейци ".

Една от хипотетичните проблематични точки в договарянията с Европейския съюз, е приключването на юрисдикцията на Европейския съд в Обединеното кралство. В разследване на него има рекомендация от министъра на Англия за Брекзит - Дайвид Дейвис, че би трябвало да бъде основано нова "наднационална структура”, която да подсигурява правата на европейските жители във Англия

Верхофстат дефинира разликите сред предлагането на Европейски Съюз за жителите на Англия в Европа и европейски жители във Англия, като "поразителни”. Той също по този начин акцентира, че страната поема риск като основава "втора класа гражданство” и че предлагането даже опонира на ”манифеста на Гласуването”. Манифестът дава обещание, че ще третира жителите на Европейски Съюз не по-зле, в сравнение с в сегашното.

" Европейският съюз има обща задача да уголемява, уголемява и уголемява правата, а не да ги понижава. Ние в никакъв случай няма да подкрепим със задна дата премахването на добитите права ", приключва основният договарящ.

Той също по този начин слага под въпрос комплицирания развой на кандидатстване, първо за условията за престояване, и на второ място за "уредения статут” - обстановка, която би направила Англия "шампион по бюрокрация”.

Има и други проблематични въпроси, свързани с диференциалните такси за образование на студенти, признаването на квалификациите на лекарите и комплицирания статут на някои чиновници на Гранична организация на Обединеното кралство, които работят в Обединеното кралство, само че живеят в Европейски Съюз.

Преговарящият съобщи, че правата следва да бъдат обезпечени " в границите на механизъм, в който Европейският Съд на Европейските общности имат първостепенна роля ". Също по този начин излиза наяве, че срокът от 31 март 2019 година не може да бъде продължен, защото изборите за Европейски парламент би трябвало да се проведат през май на същата година, когато Англия би трябвало към този момент да бъде отвън Европейски Съюз.

Лидерът на демократичния демократи Тим Фарон също се включи в полемиката. Според него методът на държавното управление е "обърнал нашите най-близки съдружници против нас”.

" Тереза Май игра хазартно и загуби. Тя се опита да употребява жителите на Европейски Съюз като пазарни чипове, а те я упрекнаха, че блъфира. Безсърдечният метод на това държавно управление откъсна приятелите ни в Европа. Премиерът настрои нашите най-близки съдружници против нас, единственият човек, който ни остана, е Доналд Тръмп”, сподели той в умозаключение.

В същото време стана ясно, че английските компании от ден на ден се опълчват на отдръпването на Англия от диалозите за излизане от Европейски Съюз без договорка, сочи изследване на Британската комерсиална камара, оповестено в понеделник.

Над една трета от фирмите желаят Англия да остане част от единния пазар в Европейски Съюз и митническия съюз, сочи изследване измежду 2400 компании, представено от "Блумбърг”. Почти 30% споделят, че най-хубавият вид би бил ново всеобхватно съглашение, а единствено 2% настояват, че никаква договорка или връщане към разпоредбите на Световната комерсиална организация е допустима цел.

Междувременно стана ясно, че немските промишлености ще дадат приоритет на европейското единение във връзка с търговията с Англия след Брекзит, оповестиха бизнес водачи в изявленията пред в. " Обзървър ".

Дейвид Дейвис беше безапелационен, че немските предприятия, изключително производителите на коли, ще окажат напън върху немското държавно управление да резервира търговията отворена с един от основните си пазари за експорт, само че две от най-големите индустриални групи в Германия към този момент отхвърлиха претенциите си.

" Защитата на единния пазар, който е основен европейски план, би трябвало да бъде приоритет за Европейския съюз”, беше безапелационен Дитер Кемп, ръководител на федерацията на немските промишлености.

През април Европейският парламент одобри с голямо болшинство резолюция, очертаваща неговите цели и условия за договарянията за излизане на Обединеното кралство от Европейски Съюз. Евродепутатите дадоха безусловно преимущество за справедливото и еднообразно отношение към жителите на Европейския съюз и Англия.

Те също настояха, че Англия ще би трябвало да извърши всички свои финансови задължения, в това число тези, които не престават след датата на излизане от Европейски Съюз. Членовете на Европейския парламент подчертаха, че четирите свободи на Европейски Съюз – свободно придвижване на артикули, капитали, услуги и хора – са неделими. В умозаключение резолюцията гласи, че нито едно преходно съглашение не би трябвало да продължи повече от три години.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР