Европейският парламент е дълбоко загрижен за състоянието на свободата на

...
Европейският парламент е дълбоко загрижен за състоянието на свободата на
Коментари Харесай

ЕП предупреждава за атаки срещу критичните гласове и плурализма

Европейският парламент е надълбоко угрижен за положението на свободата на медиите в Европейски Съюз и осъжда насилието, издевателството и натиска, на които са подложени публицистите.

В резолюция, призната с 553 гласа „ за “, 54 гласа „ срещу “ и 89 „ въздържал се “, Парламентът показва „ опитите на някои държавни управления на страни членки да заглушат сериозните и самостоятелните медии и да подкопаят медийната независимост и плурализъм “. Евродепутатите са изключително обезпокоени от положението на публичните медии в някои страни от Европейски Съюз, където те са се трансформирали в „ образец за проправителствена агитация “.

Те акцентират, че свободата на медиите, плурализмът, независимостта и сигурността на публицистите са съществени детайли на правото на независимост на изложение и на информация и са от значително значение за демократичното действие на Европейски Съюз. Резолюцията предизвестява, че „ свободата на медиите се утежнява през последните години “, а рецесията с COVID-19 изостря казуса.

По-добра отбрана на публицистите, изключително дамите

Евродепутатите виждат „ задълбочаващ се модел на заплашване за заглушаване на гласовете на публицистите “, като показват, че убийствата на Дафне Каруана Галиция и на Ян Куцяк и годеницата му са образец за рисковете, пред които са изправени проверяващите публицисти. Те приканват обществените фигури да се въздържат от дискредитиране на публицисти и акцентират правното обвързване за следствия на всички набези, както и че дамите публицисти са изключително уязвими и би трябвало да получат спомагателна отбрана.

Прекомерната централизация на собствеността върху медиите заплашва плурализма

Резолюцията отбелязва, че когато собствеността върху медиите е съсредоточена в ръцете на прекомерно малко хора, плурализмът е изложен на риск, което попречва битката с разпространяването на дезинформация. Членовете на Екологичен потенциал упорстват страните от Европейски Съюз да подхващат дейности, с цел да се избегне прекомерната централизация и да се подсигурява бистрота. Те подлагат на критика намесата на държавните управления в обществената реклама и декларират изрично, че фондовете на Европейски Съюз не би трябвало да се изразходват за следени от страната медии и за медии, които популяризират политическа агитация.

Парламентът също приканва Европейската комисия да включи в годишния си отчет по отношение на правилата на правовата страна в обособените страни членки оценка на прозрачността на собствеността върху медиите, както и на нивото на интервенция в бранша от страна на държавните управления и на частни лица.. Евродепутатите упорстват, че опитите да се навреди на свободата и плурализма на медиите следва да се преглеждат като сериозна и систематична корист с власт и като опит за подронване на главните полезности на Европейски Съюз.

Онлайн изявления, подбуждащи към ненавист и дезинформация

Евродепутатите желаят по-стабилна правна рамка за попречване и противопоставяне на увеличението на онлайн изявленията, подбуждащи към ненавист, и приканват за повече съдействие сред онлайн платформите и правоприлагащите органи. Те акцентират нужното, само че „ към момента незадоволително влияние “ на доброволните ограничения на платформите за справяне с дезинформацията, противозаконното наличие и задграничната интервенция. Отбелязва се, обаче, че онлайн платформите „ не трябва да се трансформират в частни органи за цензура “ и че премахването на нелегално наличие би трябвало постоянно да бъде обект на ограничения за сигурност.

И най-после, признатият текст акцентира загрижеността по отношение на задграничното вмешателство в демократичния развой, имащо за цел да поляризира и да обезсили идеологическия плурализъм, и предизвестява за евентуално нездравословните последствия от манипулирането на информация, обвързвана с пандемията от COVID-19.

Цитат

Докладчикът Магдалена Адамович (ЕНП, Полша) съобщи: „ Днес сме очевидци на отдръпване на демокрацията и завладяване на власт с неистини. Не съществува независимост без самостоятелност на медиите, нито народна власт без медиен плурализъм. Медиите следва да служат на истината, а не на лъжите. Те следва да служат на гласоподавателите, а не на тези, които са на власт, и следва да бъдат употребявани за надзор върху властта. Медиите би трябвало да пазят демокрацията, само че те могат също да я убият. Ето за какво медиите би трябвало да бъдат самостоятелни “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР