Европейският парламент блокира законодателство, което може сериозно да навреди на

...
Европейският парламент блокира законодателство, което може сериозно да навреди на
Коментари Харесай

ЕП блокира законодателство, което може сериозно да навреди на здравето

Европейският парламент блокира законодателство, което може съществено да навреди на здравето. В сряда евродепутатите постановиха несъгласие на предлагането на Еврокомисията по отношение на критериите за определянето на свойствата, нарушаващи функционалностите на ендокринната система.

Брюксел настояваше някои химикали в пестидиците да не бъдат определяни като ендокринни дисруптори и по този метод да продължат да замърсяват околната среда и да вредят на растения, животни и хора. Евродепутатите считат, че Комисията е надвишила мандата си, като е предложила изключения от критериите за идентифициране за субстанции, които в действителност са планувани да нападат ендокринната система на организма, като да вземем за пример, при вредители.

Проучване на Програмата за околната среда на Организация на обединените нации и Световната здравна организация дефинира веществата, нарушаващи функционалностите на ендокринната система, за „ световна опасност ", базирайки се също по този начин на възходящата наклонност при голям брой болести, свързани с нарушаване на ендокринната система при хората и дивите животни. Наблюдават се също по този начин и доказателства за отрицателни репродуктивни последствия (безплодие, разнообразни типове рак, деформации), които могат да се отразят и на функционалностите на щитовидната жлеза, на мозъчните функционалности, метаболизма, инсулина, глюкозната хомеостаза и затлъстяването.

Законодателството на Европейски Съюз изисква пестицидните и биоцидните субстанции да нямат свойства, нарушаващи функционалностите на ендокринната система на други организми, с изключение на на тези, за които те са планувани. За да се приложи това законодателство, Европейският съюз има потребност от лист с научни критерии за идентифициране на ендокринни дирсуптори.

Блокираното предложение на Комисията се отнася за научните критерии за установяване свойствата на химическите субстанции, нарушаващи функционалностите на ендокринната система. Определянето на тези критерии е първа стъпка към приемането на ограничения за понижаване на количеството нездравословни субстанции и отбраната на здравето на хората от тях.

През декември 2015 година Съдът на Европейския съюз постанови, че Европейската комисия е нарушила правото на Европейски Съюз, като не е разгласила критериите за установяване на веществата със свойства, нарушаващи функционалностите на ендокринната система. Тя трябваше да направи това до края на 2013 година Евродепутатите неведнъж призоваваха Европейски Съюз да изготви законодателство за тези субстанции.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР