Европейският пакт за достъпна енергия и социална кохезия, който предлага

...
Европейският пакт за достъпна енергия и социална кохезия, който предлага
Коментари Харесай

Бившият и настоящият президент на ПЕС се обявиха за спешни решения на енергийната криза

Европейският пакт за налична сила и обществена кохезия, който предлага европейската левица, e незабавен, тъй че европейските жители да могат да се оправят през зимата. Това съобщи новият президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Стефан Льовен в речта си във втория ден на конгреса на ПЕС в Берлин, съобщи Българска телеграфна агенция.

Нужни са европейски решения за понижаване на енергийните сметки на хората и бизнеса, освен за дребните бизнеси, уточни той. По думите му, в случай че тези ограничения съумеят да създадат силата без изкопаеми горива по-евтина, енергийното оръжие ще бъде отнето от ръцете на Путин.

Новият президент на ПЕС означи също по този начин, че европейската Зелена договорка е приоритет на европейските социалисти. Според него намаляването на излъчванията би трябвало да бъде направено, без да се слага под въпрос, само че Зеленият преход не би трябвало да бъде в тежест на хората. Социалдемократите могат да покажат, че Зеленият преход е за избавяне на планетата и за възстановяване на изискванията на живот на всеки. Ако създадем това вярно, ще имаме чисти градове, топли къщи, здравословна храна и нови работни места, добави Льовен.

Той означи също, че битката за правата на дамите e съществена борба за европейските социалисти. Ратификацията на Истанбулската спогодба е наложителна, съобщи Льовен. В речта си той приказва за войната в Украйна и за миграцията като едно от огромните провокации.

Европейски Съюз би трябвало да продължи да поддържа Украйна и да демонстрира, че е единен, съобщи по-късно пред български публицисти Стефан Льовен. Русия не може да завоюва тази война, тъй като в случай че го позволим, всички сме в заплаха, сподели още той.

Досегашният президент на ПЕС Сергей Станишев също разяснява, че би трябвало да има и европейско решение в енергийната рецесия. На 21 октомври ще има Европейски съвет, Комисията ще излезе с оферти и оттова нататък нещата са в ръцете на министър-председателите, сподели той. По думите му прозорецът за взимане на решения е доста дребен.

Трябва първо да има незабавни ограничения за отбрана на стопанската система и на хората, тъй като те нямат време да мислят за бъдещето, сметките ще стартират да идват в този момент, разяснява Станишев. Второ, уточни той, би трябвало в действителност да се промени европейският енергиен пазар и той да бъде контролиран. Трябва да се търсят общи закупувания на сила извън и би трябвало да се прави цялостна промяна, тъй че да бъдем по-малко подвластни от доставки на гориво, на сила отвън Европейски Съюз, сподели Станишев. В момента Европа кърви финансово в две направления - към Русия, където " Газпром " заявява рекордни облаги за първото полугодие и към Съедините щати и другите снабдители, разяснява той.

Пред български публицисти в Берлин новият президент на ПЕС Стефан Льовен съобщи, че Станишев е приключил доста добра работа отпред на ПЕС. От своя страна, Станишев изрази убеденост, че оставя ПЕС в положителни ръце, а програмната тирада на Льовен е явен проект за бъдещето на социалдемокрацията и на бъдещето в Европа.

Сега ПЕС е подготвена да стане първа политическа мощ на идващите европейски избори през 2024 година и за това основната роля е на един човек, който направи доста за триумфа на нашето семейство, съобщи в речта си на конгреса в Берлин немският канцлер Олаф Шолц. " Благодаря ти, Сергей, за изключителната ти работа през последните 11 години ", обърна се той към към този момент някогашния президент на ПЕС.

След полемиките на форума за провокациите пред Европа, социалисти показаха поддръжка за митингите против режима в Иран, почнали след убийството на 22-годишната Махса Амини. Конгресът приключи с осъществяване на партизанската ария " Бела довиждане " на фарси и след това на класическа китара.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР