Европейският омбудсман потърси разяснения от Европейската комисия защо висш неин

...
Европейският омбудсман потърси разяснения от Европейската комисия защо висш неин
Коментари Харесай

Омбудсманът на ЕС пита Еврокомисията за платени от Катар пътувания на неин служител

Европейският омбудсман потърси уточнения от Европейската комисия за какво върховен неин чиновник е бил на няколко командировки, платени от Катар, които станаха известни след експлоадирането на в Европейския парламент, съобщи " Ройтерс ".

Хенрик Хололей, общоприет шеф на транспортния отдел на Еврокомисията, е летял гратис в бизнес класа на Qatar Airways няколко пъти сред 2015 година и 2021 година, разкри " Политико " предходната седмица. Впоследствие Брюксел удостовери за полетите.

Емили О`Райли, която е европейски омбудсман, зададе въпроси в писмо до ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, оповестено в понеделник, за сходни командировки, като сподели, че има възобновен надзор в резултат на абсурда в Народното събрание.

" Вече означих в преписка с Европейския парламент, че сходен скандал е подарък за тези, които биха желали да навредят или очернят целия Европейски Съюз ", сподели тя.

О`Райли съобщи, че пътуванията на Хололей са пристигнали в миг, когато Генерална дирекция " Мобилност и превоз " е била тясно ангажирана с договарянето на съглашение за въздушен превоз сред Европейски Съюз и Катар.
Комисията изясни, че пътуванията са били позволени, защото Хололей не е бил част от екипа за договаряния и не е открит спор на ползи. " Обществото може да не направи това разграничаване, като се има поради, че генералният шеф в последна сметка поема отговорността за тези договаряния ", написа О`Райли.

Еврокомисията съобщи, че преразглежда своите насоки.

О`Райли сподели, че желае отговори на избрани въпроси до 3 юни, да вземем за пример за прозрачността, за процеса, при който се позволяват сходни пътувания и за всевъзможни пътувания, подхванати от други чиновници на Европейски Съюз, платени от трети страни.

Белгийските управляващи а трети е арестуван в Италия, по обвинявания, че те и други хора, свързани с Европейския парламент, са получавали пари и дарове от Катар в подмяна на въздействие върху вземането на решения. Катар отхвърли каквото и да е нарушаване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР