Европейският лекарствен регулатор препоръча нова ваксина срещу COVID-19 да бъде

...
Европейският лекарствен регулатор препоръча нова ваксина срещу COVID-19 да бъде
Коментари Харесай

Пета ваксина срещу COVID-19 е одобрена за употреба в ЕС

Европейският лекарствен регулатор предложи нова ваксина против COVID-19 да бъде позволена за приложимост в Европейски Съюз в понеделник. Тя е създадена от американската компания " Новавакс " и за разлика от четирите, които към този момент се употребяват, залага на обичайната технология.

Препаратът на " Новавакс " е протеинова ваксина. Тя съдържа частици от придобит в лабораторни условия вид на шипчестия протеин на ковид, които се разпознават от човешкия организъм като непознат и го карат да създава антитела. Ако в следствие имунизираният човек бъде в контакт със SARS-CoV-2, имунната му система ще разпознае вирусния протеин и ще бъде готова да пази организма от вируса.

Ваксината ще бъде позволена при хора на 18 и повече години, проправяйки пътя за петата ваксина, която ще бъде налична в района преди развиването на идната вълна, провокирана от разновидността Омикрон на ковид. Експертите залагат на нея, с цел да разширят кръга на имунизирани измежду хората, които се опасяват от употребяващите нова технология иРНК ваксини, създавани от " Модерна " и " Бионтех " / " Пфайзер ".

Данните от две огромни изследвания демонстрират, че имунизацията има резултатност от 89.3%, сподели Европейската организация по медикаментите (EMA), добавяйки, че сега има лимитирани данни за нейната резултатност против някои разновидности на безпокойствие, в това число за Омикрон.

" След задълбочена оценка, комитетът на EMA по медикаментите за хуманна приложимост (CHMP) заключи с консенсус, че данните за имунизацията са надеждни и дават отговор на критериите на Европейски Съюз за резултатност, сигурност и качество ", заяви регулаторът в понеделник. За появяването на имунизацията на пазара е належащо още разрешението на Европейската комисия, което се чака до няколко дни.

Изучаването на данните от изпитванията и оценката на имунизацията стартира през февруари и лиши доста повече време от до момента употребяваните ваксини, основно поради индустриални проблеми на " Новавакс " и дефицит на първични материали за произвеждане на постоянни количества от дейното вещество.

Ваксината на " Новавакс ", която ще носи комерсиалното име " Нуваковид " ще се ползва на две дози, поставяни през 21 дни. Клиничните изпитвания на препарата демонстрираха 90% успеваемост в клиничните изпитвания, направени във Англия. Допълнителни данни, огласени през май, демонстрираха, че тя обезпечава 51% отбрана против южноафриканския вид на SARS-CoV-2, прочут като B.1.351, предшественикът на Омикрон.

Европейски Съюз има прелиминарен контракт за покупка на 200 млн. дози от имунизацията. Компанията производител заяви, че първите доставки могат да се чакат през първото тримесечие на 2022 година, стартирайки от януари. България е декларирала интерес да закупи 1.55 млн. дози от препарата през 2020 година, задоволителни за ваксинирането на 775 хиляди души.

Първата страна в света, която утвърди имунизацията на " Новавакс " против COVID-19 беше Индонезия и във Филипините, при започване на ноември. Препаратът ще е първата ваксина против ковид, която ще се създава и в Източна Европа, като компанията има намерение една от фабриките й да бъде основана в Чехия.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР