Европейският лекарствен регулатор одобри днес използването на хапчето срещу COVID-19

...
Европейският лекарствен регулатор одобри днес използването на хапчето срещу COVID-19
Коментари Харесай

ЕМА одобри хапчето на Пфайзер за лечение на COVID-19

Европейският лекарствен регулатор утвърди през днешния ден потреблението на хапчето против COVID-19 на компанията "Пфайзер " за лекуване на пълнолетни пациенти в риск от тежко протичане на заболяването. Това става в миг, когато Европа се пробва да разшири арсенала си за битка с разновидността Омикрон на ковид, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Одобрението на Европейската организация по медикаментите (ЕМА на латиница)

разрешава на страните членки на Европейския съюз да употребяват хапчето ,

откакто регулаторът предходната година даде инструкции за незабавната му приложимост. Италия, Германия и Белгия са измежду дребното страни в Европейски Съюз, които са закупили това лекарство.

"Комитетът за лекарствени артикули за приложимост при хора на ЕАЛ заключи, че изгодите от лекарството надвишават рисковете при утвърдена приложимост " и "сега ще изпрати своите рекомендации до Европейската комисия за бързо решение, използвано във всички страни - членки на Европейски Съюз ", заяви ЕАЛ, представена от Франс прес.

Тази процедура на утвърждение от Европейска комисия нормално лишава няколко часа или няколко дни.

"С одобряването на "Паксловид " тази седмица медикаментите против COVID-19 като част от лечебната тактика на Европейски Съюз стават шест ", уточни в официално съобщение еврокомисарят по опазването на здравето и сигурността на храните Стела Кириакидес.

Съединени американски щати, Канада и Израел са измежду дребното страни, които към този момент са дали зелена светлина на лекуването с хапчето на "Пфайзер ".

Съединени американски щати през декември утвърдиха лекарството на "Пфайзер " - "Паксловид " и сходно хапче на "Мерк " - "Молнупиравир ". Европейският лекарствен регулатор прави оценка и на хапчето на "Мерк ", само че процедурата за утвърждението му е по-дълга, тъй като компанията ревизира данните от изпитванията му през ноември и заяви, че лекарството е много по-слабо дейно, в сравнение с се смяташе.

Тези перорални медикаменти, изключително това на "ПФайзер ", се считат за обещаващи нови способи за лекуване ,

което може да се организира вкъщи още с появяването на признаци на COVID-19, с цел да се избегне хоспитализация и летален излаз. "Паксловид " е посочил съвсем 90-процентна успеваемост в предотвратяването на хоспитализация и летален излаз при пациенти с нараснал риск от тежко протичане на заболяването, сочат данни на клиничните изпитвания, извършени от компанията.

Германия поръча 1 милион лечебни курса с "Паксловид " в края на декември .

Италия ще получи 200 000 курса през февруари с алтернатива за покупка на спомагателни 400 000 курса. Според компанията "Пфайзер " пациентите би трябвало да одобряват по три хапчета два пъти на ден в продължение на пет дни. Активната съставна част - нирматрелвир, потиска протеина на вируса и по този метод му пречи да се развъжда. Възможни странични резултати са загуба на усет, диария, високо кръвно налягане и мускулни болки, показва ДПА.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР