Европейският комитет на регионите (КР) прие становища относно Европейската стратегия

...
Европейският комитет на регионите (КР) прие становища относно Европейската стратегия
Коментари Харесай

Нуждаем се от по-малко и по-добри пластмаси


Европейският комитет на районите (КР) одобри мнения по отношение на Европейската тактика за пластмасите в кръговата стопанска система и свързаната с нея Директива за пластмасовите произведения за еднократна приложимост. Заради възходящото безпокойствие от въздействието на пластмасите върху околната среда, градовете и районите дефинират за цели екопроектирането и разширената отговорност на производителя като ограничения за битка със замърсяването с пластмаси. По-малко от 30 % от пластмасовите боклуци в Европа се събират за преработване. Днес Европейският парламент също гласоподава по препоръчаните разпореждания на Директивата за пластмасовите произведения за еднократна приложимост, които КР желае да обзет всички неразградими пластмасови произведения за еднократна приложимост.

Всяка година в международните океани попадат до 13 милиона тона пластмасови боклуци. 80 % от намираните на плажовете в Европейски Съюз боклуци са пластмасови. Пластмасовите артикули за еднократна приложимост съставляват към половината от всички морски боклуци, които се срещат по европейските плажове. В Европейски Съюз всяка година се употребяват към 49 милиона тона пластмаси. Предложенията на градовете и районите се основават на централната им роля в ръководството на отпадъците, включително тяхното събиране, превозване, култивиране и изхвърляне. През последните 50 години използването на пластмаси е повишена 20-кратно. Едва 9 % от пластмасите в света се рециклират.

Андре ван де Надорт (Нидерландия/ПЕС), кмет на Вестстелингверф и докладчик по мнението по отношение на „ Европейска тактика за пластмасите в кръговата стопанска система “, уточни: „ Предотвратяването на пластмасовите боклуци следва да бъде главен приоритет. Трябва да стартираме, като ограничим използването на пластмасови произведения и въведем наложителни критерии за екологичен продуктов дизайн. Нуждаем се от по-малко и по-добри пластмаси Трябва да премахнем съществуващите дотации за изкопаемите горива и пречките пред основаването на обединен пазар на вторични първични материали. И двете вършат първичните пластмаси по-евтини от рециклираните или пластмасите на биологична основа и попречват развиването на кръгова стопанска система на пластмасите. “ Становището беше признато с единогласие.

Градовете и районите в Европейски Съюз поддържат концепцията производителите да поемат цялостните разноски за събиране и отнасяне на отпадъците от своите артикули. Членовете оферират производителите и вносителите на пластмаси въз основата на изкопаеми горива да поемат финансова отговорност за разноските за понижаване на излъчванията на CO2 от последното отнасяне на създадените от тях пластмасови боклуци.

Членовете са за това да се вкарат награди за добре свършена работа и финансови тласъци, с които да се насърчи потреблението на рециклирани пластмаси, и поддържат налагането на условие за най-малко 50 % рециклирани материали при производството на нови пластмаси до 2025 година Местните водачи напомнят, че сегашните биоразградими пластмаси не са решение на казуса с пластмасовите боклуци, защото не се разграждат биологично в естествена среда.

Що се отнася до пластмасовите микрочастици, които са обект на яростна дискусия, локалните водачи упорстват за надеждни и ефикасни измервателни технологии и процеси за оценка на действителното им влияние върху здравето и околната среда. Градовете и районите желаят да се забранят съзнателно добавените пластмасови микрочастици и разградимите при окисляване пластмаси във всички артикули, в които те не са нужни от позиция на човешкото здраве.

Местните водачи предизвестяват, че при съществуващите системи за събиране постоянно пластмасовите боклуци, които не са опаковки, не се събират разделно и се озовават в депа за боклуци, в съоръжения за изгаряне или в морето. Членовете оферират акцентът в системите за събиране на боклуци да бъде върху пластмасите като материали, а не като опаковъчен артикул. Асамблеята предлага съгласуван метод към системи за възнаграждение на депозит в целия Европейски Съюз, с цел да се предотвратят негативните трансгранични последствия и да се улесни свободното придвижване на артикули. Градовете и районите желаят да вземат участие в настоящия развой на правене на насоки за разделното събиране.

Членовете единомислещо одобриха мнението по отношение на „ Предложение за Директива за пластмасовите произведения за еднократна приложимост “. Докладчикът Сирпа Хертел (Финландия/ЕНП), която е член на Градския съвет на Еспоо, уточни: „ Предложението на Комисията е стъпка в вярната посока. Трябва да подсигуряваме, че то е в съгласие с Пакета за кръговата стопанска система и по-специално с Директивата за опаковките и отпадъците от опаковки, с цел да отправим явен сигнал към предприятията и потребителите. Европейската комисия би трябвало да разгласява всеобхватна оценка на въздействието, в която да се очертаят обществените, икономическите и екологични последствия от препоръчаните ограничения. Решаването на казуса с пластмасовите боклуци може да разкрие нови благоприятни условия за нововъведения, конкурентоспособност и работни места. Призоваваме за тласъци и ограничения в поддръжка на над 50 000 МСП, работещи в бранша на пластмасите, за създаването на устойчиви други възможности на неразградимите пластмасови произведения за еднократна приложимост, включително, когато е оправдано, тласъци за преизпълнение на задачите. “

Асамблеята на градовете и районите в Европейски Съюз предлага директивата да обхване всички неразградими пластмасови произведения за еднократна приложимост и цялата водна екосистема, включително сладководната и плитководната среда. Местните водачи означават, че страните членки и техните локални или районни управляващи следва да могат да постановат ограничавания на потреблението на пластмасовите произведения за еднократна приложимост, които не са изброени в директивата, с цел да защитят най-чувствителните екосистеми, по-конкретно характерни биотипове като национални резервати, архипелази, делти на реки и естествената арктическа околна среда.

Асамблеята приканва страните членки и локалните и районните управляващи да си сътрудничат по-тясно при използването на ограничения за повишение на информираността на жителите по отношение на отрицателното влияние на пластмасовите произведения за еднократна приложимост и разновидностите за отнасяне на отпадъците.

Градовете и районите поддържат въвеждането на пазарни ограничавания за пластмасовите произведения за еднократна приложимост, внасяни в Европейски Съюз. Членовете застъпиха мнението, че дейностите за разчистване от отпадъците от пластмасови произведения за еднократна приложимост следва да се финансират посредством налози върху вноса и производството на пластмасови материали за еднократна приложимост.

КР насочва искане към Европейската комисия и страните членки да усилят финансирането за кръговата стопанска система в региона на пластмасите в идващия бюджет на Европейски Съюз. Асамблеята предлага да си сътрудничи с Европейската комисия по правенето на нова стратегическа стратегия за научни проучвания и нововъведения за пластмасите.

Днес комисия ENVI на Европейския парламент ще гласоподава по препоръчаните от Комисията разпореждания на Директивата за пластмасовите произведения за еднократна приложимост. Европейският съвет ще се опита да реализира компромис на 20 декември, а окончателният текст се чака напролет на 2019 година

Съобщението на Европейската комисия по отношение на Европейска тактика за пластмасите в кръговата стопанска система от януари 2018 година е концентрирано върху четири области: възстановяване на рентабилността и качеството на преработването на пластмаси, ограничение на отпадъците от пластмаси и нерегламентираното изхвърляне на боклуци, стимулиране на нововъведенията и вложенията, и добиване на изгоди от световни дейности. То включва следните цели:

- преразглеждане на наредбите за отпадъците: нова цел за преработване на най-малко 55 % от пластмасовите опаковки до 2030 година (Пакет по отношение на отпадъците, май 2018 г.);

- Директива за пластмасовите торбички: страните членки би трябвало да понижат потреблението на 90 торбички на човек до 2019 година и 40 торбички до 2026 г.;

- Работен проект за екопроектирането: възстановяване на продуктовия дизайн с акцент върху трайността, опциите за корекция и пригодността за преработване на продуктите;

- Рамкова инструкция за морска тактика: страните членки се задължават да правят мониторинг и да понижат морските си боклуци.

Съгласно новите проекти всички пластмасови опаковки на пазара на Европейски Съюз следва да подлежат на преработване до 2030 година, потреблението на пластмасовите произведения за еднократна приложимост да бъде понижено и целенасоченото потребление на пластмасови микрочастици да бъде лимитирано. Със тактиката за пластмасите Комисията одобри рамка за мониторинг, включваща набор от 10 основни индикатори за премерване на напредъка, реализиран от Европейски Съюз и страните членки в процеса на преход към кръгова стопанска система. Предстоящите ограничения на Европейски Съюз за осъществяване на тактиката са изброени по-долу.

Европейската комисия предложи Директивата за пластмасовите произведения за еднократна приложимост през май 2018 година Тя засяга 10-те пластмасови произведения за еднократна приложимост, които се намират най-често на европейските плажове и в морето (наред с изгубените или изоставени риболовни съоръжения): клечки за уши, принадлежности за хранене, чинии, сламки и бъркалки, пръчки за балони, съдове за хранителни артикули, съдове за питиета и чаши, торбички, опаковки от чипс и обвивки от бонбони, санитарно-хигиенни материали, фасове от цигари и други тютюневи произведения с пластмасови филтри.

Съгласно препоръчаната инструкция ще се забрани предлагането на пазара на пластмасови произведения за еднократна приложимост, когато има елементарно налични други възможности на рационални цени. За изделията, за които не съществуват елементарни други възможности, задачата е използването им да се ограничи чрез понижаване на потреблението на национално ниво. За тях се вкарват условия във връзка с проектирането и маркировката и отговорности за ръководство на отпадъците и разчистване за производителите. Комисията предлага да се забранят пластмасовите клечки за уши, принадлежности за хранене, чинии, сламки, бъркалки и пръчки за балони. Дамските превръзки, мокрите кърпички и балоните няма да бъдат неразрешени, само че ще се изискват ясни и стандартизирани етикети, върху които да е посочено по какъв начин би трябвало да бъдат изхвърлени отпадъците. Пластмасовите съдове за питиета за еднократна приложимост ще се позволяват на пазара единствено в случай че техните капачки остават прикрепени към тях. Държавите членки ще бъдат задължени да събират 90 % от пластмасовите бутилки за еднократна приложимост до 2025 година, да вземем за пример посредством схеми за възобновяване на депозитите.

Всяка година в международните океани попадат сред 5 и 13 милиона тона пластмасови боклуци. Щетите, нанасяни на морската среда, възлизат на 6,8 милиарда евро годишно в международен мащаб (ЕК 2018 г.).

Пластмасовите произведения за еднократна приложимост, намирани най-често на плажовете и в морските води на територията на Европейски Съюз, дружно с изоставените риболовни уреди, съставляват 70 % от всички морски боклуци (ЕК).

В Европейски Съюз през 2015 година са употребявани 49 милиона тона пластмаси. Секторът на опаковките употребява 39,9 % от общото количество създадени пластмаси, следван от строителния бранш (19,7 %), автомобилния бранш (8,9 %) и електрониката (5,8 %) (ЕК 2018 г.).

Европейският комитет на районите прикани да се забранят безплатните найлонови торбички и да се приключи депонирането на пластмасови боклуци в мнението си от 2013 година по отношение на „ Зелена книга за европейска тактика по отношение на пластмасовите боклуци в околната среда “, направено от докладчика Линда Гилъм, член на Общинския съвет на Рънимийд (Обединено кралство/ЕА).
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР