Европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон призова днес от

...
Европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон призова днес от
Коментари Харесай

Тиери Бретон призова германското правителство да удължи експлоатацията на трите си действащи ядрени централи

Европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон прикани през днешния ден от ефира на френското радио " Франс ентер " немското държавно управление да излезе от идеологията и да удължи с година или две години употребата на трите си настоящи нуклеарни централи в страната. Засега се планува те да бъдат затворени до края на актуалната година, съобщи Франс прес.

Все повече зачестяват апелите към държавното управление на Германия да преразгледа позицията си във връзка с употребата на последните настоящи централи в страната. Те се насочат в миг, в който прогресивно понижиха доставките на съветски природен газ в Германия.

" Има още три нуклеарни централи, които дейтват в Германия, това дава отговор на 25 % от потреблението на електричество. Вместо да се взема решение те да преустановят работа в края на годината, както е планувано в съдружните съглашения, може да се реши, че те ще продължат да работят, в продължение на една или две години, с цел да се уреди казусът ", отбелязва Бретон.

Според френския еврокомисар е от значително значение да се излезе от идеологията и да се направи по този начин, че хората да осъзнават потребностите, като в същото време резервират и европейския " зелен " дневен ред, което е безусловно значително.

" Между това дали една нуклеарна централа да продължи да работи една или две години и възобновяване на работата на централите с въглища, аз, който съм разгорещен бранител на зеления пакт, знам какво бих предпочел да действа ", сподели Бретон.

Той добави, че Германия се е предала с вързани ръце на Русия още през 2011 година, като е прекратила работата на 23 нуклеарни централи след повредата в " АЕЦ Фукушима " в Япония.

В сряда държавното управление на Германия още веднъж отхвърли опцията за удържаване на екплоатацията на настоящите нуклеарни централи основно от съображения за сигурност. Но тематиката поражда напрежение в ръководещата коалиция, а немският финансов министър, либералът Кристиан Линднер прикани за открит спор, без идеологии.

За да компенсира намаляването на съветските доставки на природен газ, немското държавно управление към този момент разгласи, че ще прибегне от ден на ден до въглищните централи.

Източник:БТА

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР