Европейският комисар Тиери Бретон е писал до Марк Зукърбърг, ръководител

...
Европейският комисар Тиери Бретон е писал до Марк Зукърбърг, ръководител
Коментари Харесай

ЕС изисква от Мета да се справи с дезинформацията за Хамас

Европейският комисар Тиери Бретон е писал до Марк Зукърбърг, началник на компанията-майка на Фейсбук Meta, с молба да отговори в границите на 24 часа, с цел да изясни проекта си за ограничение на неистините и противозаконното наличие, обвързвано с офанзивите на Хамас в Израел.
Прочетете още
Бретон, основен чиновник в региона на цифровите технологии на Европейски Съюз, e поискаl от Зукърбърг да изложи своя проект за съблюдаване на закона за модериране на наличието на Европейски Съюз, Закона за цифровите услуги (DSA), след вълна от онлайн дезинформация и нелегално наличие след терористичните офанзиви на Хамас в Израел.

Писмото до шефа на Meta идва след сходно писмо от вторник вечерта до Илън Мъск, притежател на X (бившият Twitter), в което се подлага на критика X за това, че е оставил да се популяризира дезинформация, наличие с принуждение и агитация. Тогава Главният изпълнителен шеф на X Линда Якарино отговори в четвъртък в отворено писмо, че „ компанията работи интензивно за справяне с оперативните потребности на този бързо разрастващ се спор “.

DSA изисква платформи като Фейсбук и Instagram на Meta и Twitter бързо да отстраняват нелегално наличие като подбудителство към принуждение или агитация за терористични организации и да лимитират дезинформацията. В противоположен случай ще бъдат глобявани с до 6% от годишния си световен доход.

Яарино показа, че X е дал отговор на повече от 80 претенции за събаряне на наличия, получени от европейските правоприлагащи служби в границите на нужните периоди, само че не е получил никакви вести от правоприлагащата организация на Европейски Съюз Европол.

„ Ние одобряваме извънредно съществено всички отчети за евентуално нелегално наличие, циркулиращо в платформата, изключително когато се твърди, че такова наличие ни е посочено от управляващите “, се споделя в писмото на изпълнителния шеф на X до Бретън.

DSA също по този начин ще изисква от обществените медии да наблюдават по-внимателно за лъжи към изборите и идва преди поредност от огромни демократични избори през 2024 година, в това число гласуването за Европейския парламент и националните избори в Полша и Холандия тази година.

Бретон изиска от основния изпълнителен шеф на Meta да осведоми Комисията за ограниченията за намаляване на генерираните от AI подправени видеоклипове, аудио и изображения на лица, известни като deepfakes, преди идните избори в Полша и Холандия. Той написа също, че неговите екипи „ също са били известени за отчети за забележителен брой имитации и манипулирано наличие, които са се разпространявали във платформите и някои към момента се появяват онлайн “.

„ След терористичните офанзиви на Хамас против Израел в събота, ние бързо създадохме център за специфични интервенции с екип от специалисти, в това число владеещи иврит и арабски, с цел да следим от близко и да реагираме на тази бързо разрастваща се обстановка “, сподели Ал Толан, представител на Meta. „ Нашите екипи работят непрекъснато, с цел да поддържат платформите безвредни, да подхващат дейности във връзка с наличие, което нарушава нашите правила или локални закони, и да се координират с трети страни, проверяващи обстоятелствата в района, с цел да лимитират разпространяването на дезинформация. Ще продължим да вършим това, до момента в който спорът се развива “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР