Европейският комисар по въпросите на съседството Йоханес Хан призова днес

...
Европейският комисар по въпросите на съседството Йоханес Хан призова днес
Коментари Харесай

Йоханес Хан иска обяснение от Унгария за убежището на Груевски

Европейският комисар по въпросите на съседството Йоханес Хан прикани през днешния ден унгарския министър председател Виктор Орбан да даде "сериозно пояснение " за решението да бъде обещано леговище на някогашния македонски министър председател Никола Груевски, съобщи ДПА.
Груевски, който е търсен в страната си, с цел да изтърпи присъда за корупция, съобщи през вчерашния ден, че Унгария му е дала политическо леговище, съобщи Българска телеграфна агенция.
Йоханес Хан съобщи, че се е срещнал с тези информации. "Ако бъдат доказани, чакам солидно пояснение за основанията на Виктор Орбан ", написа еврокомисарят в Туитър.
Той означи, че върховенството на закона е фундаментален принцип за страните членки на Европейски Съюз като Унгария и за кандидатките за участие като Македония.
"Изненадващо е, че Унгария поддържа участието в Европейски Съюз на Македония, само че не я счита за сигурна страна ", уточни Хан.
Скопие подаде молба за екстрадиция на Груевски по отношение на четири корупционни каузи и няколко други следствия против него, съгласно македонската телевизия Телма.
В молбата се показва също, че Македония е сигурна страна.
През май Груевски бе наказан на две години затвор поради това, че незаконно е повлиял на чиновници на министерството на вътрешните работи за покупката на първокласен мерцедес на стойност 600 000 евро.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР