Европейският комисар по въпросите на конкуренцията Маргрет Вестагер се противопостави

...
Европейският комисар по въпросите на конкуренцията Маргрет Вестагер се противопостави
Коментари Харесай

Европа готви мащабна война срещу Силициевата долина

Европейският комисар по въпросите на конкуренцията Маргрет Вестагер се опълчи на разчленяването на фирмите от Силициевата котловина, заяви Business Insider.

Призивите за „ разрушение “ на световните софтуерни корпорации, лишавайки ги от безспорна власт, все по-често се чуват в Съединени американски щати от средите на демократичните политици. Една от най-известните поборници на тази тактика е претендентът за президент на Съединени американски щати Елизабет Уорън, която твърди, че Гугъл, Amazon, Фейсбук и Apple безусловно са унищожили лоялната конкуренция.

През март тази година Уорън разгласи, че в случай че бъде определена, нейната администрация ще трансформира софтуерния бранш на американската стопанска система, което ще включва „ унищожаването “ на Amazon, Фейсбук и Гугъл.

Според Вестагер обаче, с цел да се взаимодейства с огромните IT-компании, е належащо да се измисли нова тактичност. Европейският комисар означи, че с цел да се появи в дневния ред унищожаването на фирмите, би трябвало да има сериозна опасност или нарушаване на закона от тяхна страна, това към момента не се следи.

Тя добави, че не изключва тази обстановка в бъдеще, само че към този момент не поддържа разчленяването на Долината: „ Проблемите ни с нея не са толкоз огромни, че тяхното заличаване да е единственото решение “.

Маргрет Вестагер добави, че регулирането на огромните софтуерни компании благодарение на инструментите, които са налични за множеството регулатори като санкции и контрол, единствено „ отчасти вземат решение казуса “.

Вестагер също направи прилика с митичното създание – хидрата, с която се е борил Херкулес. „ Когато отрежете една глава, израства още една, или още две или още седем. Ето за какво съществува заплаха освен да не разрешите казуса, само че и да го увеличите “, сподели политикът.

Като опция Европейският комисар предложи огромните IT-компании, които са достигнали до избран размер и въздействие в своята област на активност, да имат спомагателни отговорности. Освен това тя изрази мнение, че апелите за контролиране на огромните софтуерни компании, известни с нечестните си практики, да вземем за пример противозаконното събиране на данни, би трябвало да идват от елементарните консуматори.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР