Европейският комисар по търговия Сесилия Малмстрьом заяви пред Financial Times,

...
Европейският комисар по търговия Сесилия Малмстрьом заяви пред Financial Times,
Коментари Харесай

Сесилия Малмстрьом: ЕС не е добре подготвен за битка Китай и САЩ

Европейският комисар по търговия Сесилия Малмстрьом съобщи пред " Financial Times ", че Европейски Съюз би трябвало да постави повече старания, с цел да отстоява своя бизнес против нападателния Китай и протекционистки настроения Съединени американски щати. Тя предизвестява Комисията Фон дер Лайен, че е належащо " съществено мислене " за това по какъв начин Европа да проектира своите външни цели и задачите за сигурност.
Коментарите на напускащия поста комисар по търговията, който разказва себе си като " горделив либерал ", са знак за смяна в настроението в Брюксел, показва изданието.
През последните 5 години, в които Малмстрьом беше комерсиалният договарящ на Брюксел, тя се е убедила, че " Европейски Съюз към момента не е добре оборудван, с цел да бъде водеща световна мощ и би трябвало да бъде по-строг, с по-централизирана външна политика и по-строги правила, с цел да се подсигурява, че европейските компании могат да се конкурират на почтена база със задграничните им съперници ".
" Със всичките си досегашни триумфи Европейският съюз в действителност не е подготвен да се оправи с изменящия се свят, със международния ред, при който имаме нападателен Китай и в който имаме едни Съединените щати, които към този момент не са обичайният мощен трансатлантически сътрудник ", отбелязва европейският комисар.
Тя показва бавния прогрес на договарянията с Пекин по отношение на контракт за отваряне на китайските пазари за европейски вложения като доказателство, че Европейски Съюз не употребява политическата си мощ в поддръжка на своите стопански цели.
" Financial Times " припомня, че Урсула фон дер Лайен, която в края на месеца поема поста ръководител на Европейската комисия, даде обещание да трансформира Европейски Съюз в по-силен " геополитически " участник, кадърен да отстоява общите си ползи. Това включва предаване на по-големи пълномощия на Маргрете Вестагер, най-върховният европейски представител в региона на конкуренцията, с цел да може тя да контролира активността на американските софтуерни компании.
При чуването й пред еврокомисите в Брюксел, Вестагер даде обещание " да не вършим Европа по-голяма като Китай или Съединени американски щати, а повече като себе си... място, къде пазарите работят за хората ". Тя добави, че конкуренцията, въпреки и жизненоважна за процъфтяващата стопанска система, не е задоволителна и че би трябвало да се създаде индустриална тактика на Европейски Съюз.
Сесилия Малстрьом декларира пред " Financial Times ", че съгласно политическата стратегия на ръководителя на Европейска комисия Урсула Фон дер Лайен, страните-членки на Европейски Съюз би трябвало да се откажат от националното си несъгласие във връзка с външната политика на съюза. Малстрьом също по този начин утвърждава проектите да се затруднят задграничните компании да се състезават за публични поръчки в границите на Европейски Съюз, в случай че на европейските компании не се оферират сходни благоприятни условия отвън блока.
Настоящият комисар по търговията също по този начин прикани за необятно потребление на нова система на Европейски Съюз за обзор на непознатите поглъщания на европейски компании - ход, провокиран от опасенията на държавните управления по отношение на китайските придобивания на обещаващи европейски софтуерни компании.
" Има обаче разлики в границите на Европейския съюз във връзка с това по какъв начин да се нареждаме с Китай ", сподели тя и добави: " Някои са по-меки, други по-твърди, трети пък са мощно подвластни ".
Малмстрьом също по този начин означи, че Световната комерсиална организация (СТО), която управлява световната търговия, е навлязла в рецесия, която надвишава опасността от протекционистките политики на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.
" Кризата на СТО е по-голяма от политиката на Тръмп. От много време е мъчно да се вземат решения и някои от рецензиите, които администрацията на Тръмп показва, могат да бъдат изцяло споделени ", уточни европейският комисар.
Като образец за надълбоко вкоренените проблеми на интернационалната институция, тя уточни обстоятелството, че " две трети от страните членки в СТО се самоопределят като разрастващите се страни и по този метод се изключват от отговорностите, които имаме останалите от нас “.
" Financial Times " отбелязва, че първите две години на Малмстрьом като еврокомисар по търговията са били доминирани от известната враждебна реакция против комерсиалните договаряния със Съединени американски щати и Канада. Брюксел поставя старания, цитира БНР, да направи диалозите по-прозрачни и да се оправи с опасенията, че многонационалните компании могат да преодолеят локалните европейски разпореждания.
Докато Малстрьом се пробва да задържи плаваща комерсиалната политика на Европейски Съюз, през Атлантическия океана пристигна същинска стихия с президентските избори в Съединени американски щати и тяхното продобиване от Доналд Тръмп, чиято мантра е " комерсиалните войни са положителни и елементарно се печелят ". В отговор Брюксел удвои напъните си да подписа покупко-продажби със страните  " приятели-единомишленици ", в опит да ускори интернационалната комерсиална система. Европейски Съюз подписа най-голямата двустранна комерсиална договорка в света с Япония и завърши 20-годишните договаряния с Южноамериканския блок Меркосур, напомня изданието.
Въпреки това ратификацията на договорката Меркосур е изправена против все по-силно опълчване на европейските аграрни стопани и от възмущението на публичното мнение от неспособността на бразилския президент Жаир Болсонаро да отбрани тропическите гори на Амазонка, което нарушава интернационалните задължения за справяне с климатичните промени. " Бразилия би трябвало да направи това, което даде обещание самата Бразилия “, показва Малмстрьом и прибавя: " Разбира се, в случай че те не го вършат, считам, че това съглашение доста мъчно ще бъде утвърдено ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР