Европейският комисар по разширяването Оливер Вархей предаде днес в Люксембург

...
Европейският комисар по разширяването Оливер Вархей предаде днес в Люксембург
Коментари Харесай

ЕС даде на Грузия въпросник за предоставяне на статут на кандидат за членство

Европейският комисар по разширението Оливер Вархей съобщи през днешния ден в Люксембург на грузинския външен министър Иля Дарчиашвили въпросник, чието попълване би разрешило да се стартира разискване на въпроса за начало на договаряния за присъединение на Грузия към Европейския съюз. Предаването на документа беше излъчено в директен ефир от грузинския ефирен канал " Имеди ", съобщи ТАСС.

" Това е въпросник, с който бихме желали да разберем какво е ситуацията на вашата страна, в това число политическото и икономическото положение. Друга част от въпросника се отнася до сходството на вашето законодателство с европейското. Това е първата стъпка от европейското ви пътешестване от наша страна. От наша страна ние също по този начин сме подготвени да работим с вас доста бързо, с цел да представим позицията ви пред Европейския съвет, както изискват разпоредбите ", сподели Вархей.

Въпросникът се състои от 40 страници и съдържа 369 въпроса към грузинските управляващи. 

По-рано през днешния ден грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили съобщи, че в подготвянето на отговорите ще вземат участие всички ведомства, а процесът ще бъде под негов персонален надзор. 

На 3 март Гарибашвили подписа молба за даване на Грузия на статут на претендент за участие в Европейски Съюз.

Първата публична стъпка по пътя към присъединение е даването на рекомендация от Европейската комисия към Съвета на Европейски Съюз за започване на договаряния за участие.

След това страната би трябвало да се споразумее с Европейски Съюз за набор от условия или " преговорни глави ", които би трябвало да извърши.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР