Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер Европейската комисия сигнализира за

...
Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер Европейската комисия сигнализира за
Коментари Харесай

ЕК видя възпиране на конкуренти на телеком пазара в Чехия

Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер

Европейската комисия алармира за антиконкурентна процедура на пазара на мобилни услуги в Чехия. В свое известие от сряда, от комисията пишат, че чешкото звено на Deutsche Telekom и другия огромен оператор в страната - O2 на Петр Келнер, пречат на развиването на конкуренцията в страната поради договорката си с доставчика на инфраструктурни услуги Cetin.

T-Mobile (звеното на Deutsche Telekom) и O2 употребяват дружно услугите на Cetin, като инфраструктурата на компанията се употребява от общо 85% от популацията на страната, а двата телекома са осезаемо по-големи от третия подобен в страната, Vodafone. В позицията си европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер написа, че всекидневно сходни практики оказват помощ на развиването на пазара, като се споделя стеснен запас, само че в тази ситуация двете компании стопират навлизането на нови играчи в бранша.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики O2 е мажоритарна благосъстоятелност на фонда PPF на най-богатия чех Петр Келнер. Той има и Cetin, компанията снабдител на инфраструктура. Тя бе отделена от O2 през 2015 година PPF има и огромен български бизнес - притежател е на " Теленор ", като пожела, само че не съумя да купи " Нова телевизия ".

Потенциалната тежест на решението

Позицията на Европейската комисия може да се отрази и на други пазари, където телекомите вземат участие в сходни съглашения за шерване на мрежите – процедура, която се преглежда от компаниите като намаляваща разноските и регулаторните спънки. O2 и T-Mobile имат сходно съглашение в Чехия от 2011 година насам.

" Нашите терзания са, че шерването на мрежата сред двата най-големи оператора в Чехия понижава конкуренцията в по-гъсто обитаемоте региони на страната ", разяснява в изказването си Маргрете Вестагер. Трите компании отхвърлят практиката да води до по-слаба конкуренция в бранша.

" Споделянето на мрежата има неоспорими плюсове под формата на по-бърз мобилен интернет и по-високо качество на покритието ", разясниха в изказване от Cetin. T-Mobile и O2 от своя страна се оповестиха срещу заключенията на комисията. Според чешкото звено на Deutsche Telekom този метод ще забави доста развиването на бъдещите 5G мрежи.

" Създаването на чаканите 5G мрежи би било невероятно без шерването на мрежи, поради високите разноски и ниските облаги на новото потомство мрежи ", разяснява изпълнителният шеф на T-Mobile Пердомо Лоренцо в изказване.

Комисията стартира следствието си през 2016 година и при положение, че фирмите не доближат до съглашение между тях, може да наложи санкция до 10% от общите доходи на дадена компания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР