Европейският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж

...
Европейският комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж
Коментари Харесай

Мария Габриел и Боил Банов заедно в дигитализацията на културното наследство

Европейският комисар по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Мария Габриел и министърът на културата Боил Банов разискаха какви ще са опциите пред страната ни да взе участие в планове и начинания на Европейската комисия.

Боил Банов сложи въпроси какви са опциите наследството ни да бъде показано в разнообразни европейски градове, а освен в институциите в Брюксел. На последващо място бяха прегледани две начинания – рамковата стратегия „ Творческа Европа “ и европейската стратегия за научни проучвания и нововъведения на „ Хоризонт Европа “ (2021 – 2027). И по двата всеобхватни плана българските създатели в областта на киното, музиката, литературата, изпълнителските изкуства, малкия екран и опазването на културното завещание биха могли да получат поддръжка.

Освен това Банов и Габриел разясниха по какъв начин страната ни може да продължи както партньорството си с Центъра за изящни изкуства „ Бозар “ в Брюксел, по този начин и по-пълноценното си съдействие с „ Европа ностра “ - най-голямото публично придвижване за запазване на Европейското културно и естествено завещание в Европейски Съюз. В него членуват близо 250 организации.

Припомняме, че в началото наименованието на ресора на Мария Габриел не съдържаше думата „ просвета “, само че тя бе добавена след гледище от страна на Италия и по-специално на ръководителя на Европейския парламент Давид-Мария Сасоли. Той разгласи, че „ доста министри на културата желаят към дилемите на еврокомисаря Мария Габриел да бъде добавена думата „ просвета “. Това съгласно тях имало и алегоричен смисъл - културата ще си възвърне полагащото й се място и измежду значимите фактори за бъдещето на Европа – паралелно до нововъведенията и научните проучвания.

Междувременно, на днешната среща Боил Банов призна, че обединяването на културата с нововъведенията и научните проучвания е съществено предизвикателство. Той обаче изрази убеденост, че сходно съюзяване би било от изгода за две от най-важните задания пред Министерството на културата - дигитализацията на културното завещание и битката с трафика на културни полезности.

От своя страна Мария Габриел акцентира, че нейната цел ще е културата да влезе в университетите, в креативните и в иновационните промишлености. Така културното завещание ще може по-лесно да се социализира и разпространява. По-конкретно концепцията е световноизвестни имена в областта на изкуствата и културата да влязат в класните стаи на европейските учебни заведения. Това ще се случи по план на Европейската комисия и българското Министерство на културата, носещ наименованието „ Творците срещат учебните заведения “.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР