Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси заяви

...
Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси заяви
Коментари Харесай

Еврокомисар: Гърция е една от големите победи на досегашната Европейска комисия

Европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси съобщи през днешния ден, че спасяването на гръцката стопанска система е една от огромните победи на досегашната Европейска комисия и на Франция, съобщи Франс прес. Той посочи, че без тяхната поддръжка средиземноморската страна е щяла да бъде изхвърлена от еврозоната.

" В политически проект това е една от огромните победи на комисията (на Жан-Клод Юнкер) и на Франция ", посочи еврокомисарят на последното си чуване пред комисията по финанси в Националното заседание преди приключването на петгодишния му мандат в края на тази седмица.

" На всички стадии, от време на време във враждебна среда, Гърция можеше да разчита на поддръжката на Франция и на комисията ", увери Московиси, имайки поради съпротивата на Германия и други северни страни против оставането на Атина в еврозоната след финансовата рецесия в страната, почнала през 2010 година.

" Ако различен комисар, а не аз, или в случай че друга комисия се бяха заели със случая, Гърция щеше да излезе от еврозоната. Щеше да бъде изхвърлена ", означи Пиер Московиси в отговор на изказванието на депутати от " Непокорна Франция ", че Брюксел е " сложил гърците на колене ".

Еврокомисарят акцентира, че е горделив от пътя, изминат от Гърция след най-трудните моменти на икономическата рецесия и изрази убеденост за нейното бъдеще.

Гърция публично излезе от третия, финален проект за интернационална помощ през август 2018 година, освобождавайки се от настойничеството на кредиторите си и започвайки още веднъж да се финансира сама на пазарите.

Страната чака да реализира стопански напредък от 2,8 на 100 през 2020 година, спазвайки финансовите условия, сложени от кредиторите й. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР