Европейският клубен футбол може да загуби 5 милиарда евро, а

...
Европейският клубен футбол може да загуби 5 милиарда евро, а
Коментари Харесай

Европейският клубен футбол може да загуби 5 млрд. евро

Европейският клубен футбол може да загуби 5 милиарда евро, а единствено британската Висша лига ще претърпи загуба от 1,2 милиарда паунда (1,35 милиарда евро), в случай че сезонът не бъде приключен. Футболът в почти цяла Европа бе спрян поради пандемията от ковид, като към момента не е ясно по кое време ще бъдат възобновени шампионатите и дали въобще това ще се случи през този сезон.

Висшата лига ще дължи 762 млн. паунда единствено на малките екрани, които излъчват мачовете - " Скай " и BT Sport, в случай че сезонът не бъде приключен. Не е ясно дали лигата има застраховка за сходен вид, само че съгласно множеството специалисти тази сума ще би трябвало да бъде върната на малките екрани.  Според анализатора на финансите в спорта доктор Петер Ролман общите загуби за Висшата лига и 20-те клуба може да стигнат 1,2 милиарда паунда.

" Тази сума ще е същински пагубна. Тя включва пари от билети, изгубени спонсорски пари, бонуси, кетъринг, продажба на продукти, както и парите от телевизиите ", съобщи Ролман пред " Дейли Мейл ".

Според него загубите ще са " единствено " 170 млн. паунда, в случай че шампионата бъде възобновено и оставащите мачове се изиграят пред празни трибуни. Така клубовете ще претърпят загуби единствено от парите за билети и продажби на продукти, само че ще изпълнят договорите си със спонсори и малките екрани. 

Останалите огромни европейски шампионати - италианската Серия А, испанската Ла Лига, немската Бундеслига и френската Лига 1, също ще претърпят огромни загуби, в случай че сезоните не бъдат приключени, защото няма да могат да изпълнят договорите си за телевизионни права. Изпълнителният шеф на немската футболна лига (DFL) Кристиан Зайферт съобщи, че нито едно състезание няма застраховка за сходен вид.

" Няма лига със застраховка против пандемия. Първенствата имат застраховки за отсрочени мачове, само че не и за такава обстановка, защото сумите ще са невероятно високи ", разяснява Зайферт. 

Някои клубове във Висшата лига към този момент са декларирали, че желаят да изиграят мачовете пред закрити врата, в случай че обстановката не са усъвършенства, защото по този начин ще изпълнят договорите си с малките екрани. Много тимове разчитат точно на парите от телевизионни права, с цел да заплащат своите разноски и заплатите на играчите.

" Никой не е почитател на мачове пред празни трибуни, само че те може да са единственият късмет някои клубове да останат в играта. Без пари от малките екрани, спонсорите и продажбата на билети, можем да оцелеем единствено за къс интервал. Мачове пред празни трибуни ще са единственият метод за оцеляване ", добави Зайферт. 

Според Ролман сходна е обстановката в цяла Европа: " Това важи за всички европейски шампионати. Загубата единствено от продажба на билети ще е доста по-малка, тъй че мачове без почитатели са решение, което може да бъде разказано като по-малкото зло. "

Анализаторът твърди, че общите загуби за европейския клубен футбол, в случай че сезонът не бъде приключен, ще са 4,5 милиарда паунда (5,03 милиарда евро). Само Висшата лига, Серия А, Ла Лига, Бундеслигата и Лига 1 ще претърпят загуби от общо 3,6 милиарда паунда (4,03 милиарда евро).

УЕФА пък може да загуби 565 млн. паунда поради отлагането на Евро 2020, както и в случай че Шампионската лига и Лига Европа не бъдат приключени. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР