Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк (България) ЕАД подписаха ново

...
Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк (България) ЕАД подписаха ново
Коментари Харесай

Райфайзенбанк и ЕИФ договориха нови 43 млн. евро за финансиране на иновативни проекти в рамките на Инвестиционния план за Европа


Европейският капиталов фонд (ЕИФ) и Райфайзенбанк (България) ЕАД подписаха ново съглашение за още 43 млн. евро по стратегия InnovFin на Европейската комисия, в допълнение на 35 млн. евро, подписани през 2016 година Трансакцията се реализира с поддръжката на Европейския фонд за стратегически вложения (ЕФСИ) – основата на Инвестиционния проект за Европа, оповестиха от пресслужбата на финансовата институция.

До този миг, в границите на програмата InnovFin, за две и половина години Райфайзенбанк е финансирала над 140 плана на бизнеса за близо 35 млн. евро. Секторите от българската стопанска система, които най-активно се възползваха от програмата, са в областта на производството и търговията. Финансираните планове са главно за вложения и оборотни средства, за разгръщане на бизнеса. Сред новаторските вложения са построяването на кабелно оптично трасе; създаване на развъдник - споделени работни пространства за генериране на хрумвания, както и внедряването на нови технологии и съоръжение в бързоразвиващи се предприятия.

Благодарение на второто съглашение, чрез Инвестиционния проект за Европа, стотици дребни предприятия и междинни компании в България ще получат достъп до финансиране в общ размер на 78 млн. евро. Кредитите ще се отпускат с гаранционно покритие от ЕИФ, в границите на самодейността “ЕС ИновФин за Иноватори” с финансовата поддръжка по Програмата на Европейската комисия „ Horizon 2020 “. Това ще даде опция на Райфайзенбанк да дава на новаторските компании в допълнение финансиране при по-благоприятни условия.

Оливер Рьогл, Председател на Управителния съвет на Райфайзенбанк (България), разяснява: „ Благодарение на дългогодишното ни и ползотворно съдействие с ЕИФ, в допълнение ще увеличим поддръжката си за дребните и междинни предприятия, и ще покажем за следващ път, че сме сътрудник на българския бизнес и в бранша на нововъведенията. Благодарение на споразуменията ни с ЕИФ по трите стратегии – COSME, InnovFin и Инициатива за МСП, които са за близо 400 млн. евро, ще предоставим на българските дребни и междинни предприятия финансиране при доста облекчени условия. “, добави той.

Програма InnovFin подкрепя финансирането на нововъведенията посредством взаимна самодейност на Европейската Инвестиционна Банка и Европейския Инвестиционен Фонд в съдействие с Европейската комисия в границите на стратегия Хоризонт 2020. Целта на това съглашение е да насърчи кредитирането и достъпа до финансиране на дребни и междинни предприятия и предприятия със приблизително равнище на капитализация (с личен състав до 499 души), като способства за откриването на нови работни места и за икономическия напредък в Европейски Съюз.

Тази стратегия още веднъж удостоверява сериозните планове на Европейската комисия да извърши част от главните си цели: основаване на работни места, повишение на растежа и вложенията в България и Европа.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР