Европейският Инвестиционен Фонд (ЕИФ), част от групата на ЕИБ, сключи

...
Европейският Инвестиционен Фонд (ЕИФ), част от групата на ЕИБ, сключи
Коментари Харесай

320 микро предприятия могат да ползват 10 милиона лева финансиране от ЕИФ и МФИ ДЖОБС

Европейският Инвестиционен Фонд (ЕИФ), част от групата на Европейска инвестиционна банка, подписа първото гаранционно съглашение за микрофинансиране в България по Програмата на Европейската комисия за претовареност и обществени нововъведения ( " EaSI " ). Споразумението беше подписано с МФИ " ДЖОБС ", дъщерно сдружение на Българската банка за развиване.

Програмата ще подкрепи дребна небанкова финансова институция, ориентирана към дребния предприемачески бранш в България, посредством възстановяване на достъпа до финансови услуги и евентуален мултиплициращ резултат върху основаването на работни места и локалното икономическо развиване.

Сделката е подкрепена с гаранция от бюджета на Европейски Съюз по Инвестиционния проект за Европа- Плана Юнкер-и неговия Европейски фонд за стратегическо развиване (ЕФСИ ), който разрешава на Групата на Европейската капиталова банка да влага допълнително и постоянно по-рискови интервенции.

" Тази интервенция сред ЕИФ и МФИ " ДЖОБС ", осъществена за първи път в България, ще усъвършенства достъпа до финансиране за микро-предприятия, изключително в селските региони, характеризиращи се с по-бавно икономическо развиване. Със своя евентуален мултиплициращ резултат върху основаването на работни места и локалното икономическо развиване, програмата способства за възстановяване на виталния стандарт на фамилиите на бизнесмените и за развиването на съответните локални общности в по-слабо развитите райони ", разяснява Алесандро Тапи, основен шеф вложения на ЕИФ.

Гаранцията по Програма " EaSI ", която ще активизира 10 млн. лв. (приблизително 5,1 млн.евро) в интерес на 320 микро-предприятия, ще поддържа капиталови и оборотни заеми, както с закрепен погасителен проект, по този начин и револвиращи заеми. Тя ще обгръща и микро-лизинг интервенции, предоставени на микро-предприятия и независимо заети лица, работещи в разнообразни браншове на стопанската система, в това число на започващи предприятия, с необикновен акцент върху предприятията, основани от млади бизнесмени, дами, занаятчии и дребни фермери.

" Програмата EaSI е финансов инструмент на Европейски Съюз за поощряване на високо равнище на качествена и устойчива претовареност, гарантираща съответна и прилична обществена отбрана, превъзмогване на общественото изключване и беднотия и възстановяване на изискванията на труд. Опирайки се на своя механизъм за шерване на риска, МФИ " ДЖОБС " ще усъвършенства достъпа на микрофинансиране за уязвими групи и микро-предприятия. Целевите групи, които имат проблеми с достъпа до стандартния кредитен пазар, ще получат мощен инструмент за бъдещо развиване. Това е първото директно съглашение сред МФИ " ДЖОБС " и ЕИФ според ЕФСИ 2 ( Плана Юнкер) и е разумно продължение на нашето присъединяване в Програмата за микрофинансиране " Прогрес ". Гаранцията EaSI е и четвъртото съглашение на ЕФСИ сред Групата на ББР и Групата на Европейска инвестиционна банка ", съобщи от своя страна Ангел Джалъзов, изпълнителен шеф на МФИ " ДЖОБС " към ББР.

Портфейлът от микро-кредити по Програма " EaSI " е ориентиран към всички български райони. Предлагането на продукта ще се реализира посредством клоновете на МФИ " ДЖОБС " и Българската банка за развиване, локални организации на Министерството на труда, мрежи на бизнес центровете и евентуално разнообразни платформи за онлайн кредитиране.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР