Европейският град, който обича да не прави нищо. Под това

...
Европейският град, който обича да не прави нищо. Под това
Коментари Харесай

Европейският град, който обича да не прави нищо: как Би Би Си описва Пловдив |

Европейският град, който обича да не прави нищо. Под това заглавие Би Би Си споделя за Пловдив в рубриката си BBC Travel. Авторът стартира с препъни-камък думата " айляк ", за която признава, че е прочти непреведима. Обяснява на читателите си, че тя е нещо като манифест на отхвърли на човек да бъде заловен в " клопката " на безкрайните напразни старания за достигането на някакви достижения, награди и авторитет. Тя показва също скептицизма към изключителния труд, изяснява Бил Бъкингам.

" Българският втори по величина град в България - Пловдив - е горделив с репутацията си, че прави нещата по собствен личен метод. Щом слезете от рейса, дошъл от столицата София, може да почувствате смяната в ритъма на живот. Хората вървят по-бавно. Изглежда, че разполагат с повече време. Трафикът не е по този начин под напрежение. Докато вървите към градския център през парка, където възрастни хора се събират да играят шах, други се излежават и си приказват под сянката на остарели дървета, усещате, че Пловдив е друг. Има някакво равнодушие, нещо, което едновременно незабавно става явно, само че и мъчно може да се разбере.

В централния квартал Капана кафенетата и питейните заведения по пешеходните улици преливат от хора. Под блестящо нарисувани фрески по стените групи младежи се мотаят, флиртуват и ревизират телефоните си. В кафене до Джумая джамия в градския център хората си седят с часове, отпивайки от чаши с турско кафе. Дори котките по калдъръмените улици на остарелия град наподобяват по-лениви от другаде. Протягат се и мъркат, по-късно се прибират да спят. Ако попитате хората тук за какво градът е толкоз спокоен, хората ще ви кажат: Пловдив, както се споделя, е айляк ", написа усещания създател.

Оттук нататък той се пробва са изясни що за дума е " айляк ". Разяснява, че не е доста известна отвън града, макар че може да се откри в български речници от 19-и век. Допълва, че идва от турска дума, която може да се преведе като " бездействие " и " скитане ".

Авторът толкоз се заинтересувал от смисъла, че се свързал с шефа на Къща за литература и превод в София Яна Генова, съгласно която истинското значение на " айляк " сочи към някой, който се хваща на работа месец за месец. Оттук Бъкингам стига и до думата " бича ", която също се пробва да изясни на английския четец. В последна сметка - обобщи той - " в случай че желаете да практикувате айляк, би трябвало да отделите време за себе си. Трябва да поемете самодейността да се откъснете от ежедневните си грижи ".

" Но какъвто и да е произходът на думата, в актуалния Пловдив " айляк " е придобила собствен личен смисъл и значимост - написа създателят - нещо, което не може толкоз да се преведе, едвам се изживее. Когато помолите хора да ви обяснят какво значи, те в множеството случаи ще се пошегуват ето по този начин: " Испанец пита пловдивчанин какво е " айляк ". Българинът се замисля за миг и споделя: " Нещо като " маняна, маняна ", само че без целия този стрес. "

Бил Бъкингам е любопитен какво мислят софиянци за " айляк " и открива, че те са по-скоро скептични, дават отговор, че това не е нищо друго, с изключение на брандиране на столицата на културата Пловдив. Неубеденият в това създател хваща рейса за Пловдив, където се среща с доктор Светослава Манчева, антрополог и шеф на Асоциация за просвета, етнология и антропология „ Медиатор “. Родом от Кърджали, Светослава живее в Пловдив от 10 години и няма желание да го напуща. " Много хора идват да живеят тук тъкмо тъй като е айляк ", споделя тя. Разказва и за историята му, връщайки я към времето на Османската империя. От всички градове в империята Пловдив е вторият след Истанбул и е бил дом на евреи, гърци, българи, арменци, роми, които препълвали улиците и кафенетата. В отговор на предизвикването да живееш измежду толкоз доста непознати се появява айлякът - счита тя и изяснява: " Става въпрос за това да намериш своето лично място в града ". За нея основата на смисъла на тази дума е общуването. " Няма потребност да се харесвате. Това, което има значение, е желанието да говорите, да се разберете ".

Историческите сведения за кафенетата на Пловдив от 19-и век ги разказват като места, където се смесват занаятчии и търговци, където времето тече постепенно. Поетът Христо Данов с отрицание написа по какъв начин хората прекарват по през целия ден в кафенетата. Отиват там, с цел да пишат, да пушат, да пият кафе и " нетърпеливо чакат слънцето да залезе, с цел да могат да преминат на сливова ракия ".

Айляк е да откриеш място за себе си. Да откриеш миг в забързания ден, с цел да пиеш кафе. Става въпрос за това да намериш кътче в града - алеи, паркове, пейки - където можеш да се разхождаш с другари, да слушаш музика, да пиеш бира и да си приказвате. Да осигуриш място, независимост на другите да поддържате връзка - продължава създателят.

" След няколко дни в Пловдив изгубих скептицизма си и се научих по какъв начин да " бича айляк " - написа с горделивост той на финала. - Разхождах се по улиците. Карах я по-спокойно. И, необичайно, открих, че не съм приключил по-малко работа, просто съм я приключил с по-малко стрес. "

В последния си следобяд в Пловдив той към този момент седи в кафене пред Джумая джамия, поръчал турско кафе и десерт, без часовник, без ангажименти и без да ревизира телефона си, уверен, че разполага с цялото време на света.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР