Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши се срещна с главния прокурор

...
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши се срещна с главния прокурор
Коментари Харесай

След посещението на Кьовеши у нас: Последователност, решителност, действие

Европейският основен прокурор Лаура Кьовеши се срещна с основния прокурор Иван Гешев, вътрешният министър Бойко Рашков и правосъдния Надежда Йорданова. В центъра на диалозите са били съдействието на българските управляващи с Европейската прокуратура и законови промени за по-ефективно следствие на измами с евросредства.

Последователност, увереност, деяние с тези основни думи на Facebook страницата си от Европейската прокуратура дефинират визитата на Лаура Кьовеши у нас.

Според известието визитата е била доста продуктивна. А срещата с основния прокурор била от вежливост.

От българската прокуратура оповестиха, че по време на диалога Иван Гешев и Лаура Кьовеши са разискали въпроси за взаимоотношението по противопоставяне на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с Данък добавена стойност, изпирането на пари, корупцията и проведената престъпност. И Кьовеши, и Гешев изразили задоволеност от положителното съдействие досега.

С вътрешния министър Бойко Рашков Лаура Кьовеши е разискала дейностите на българската страна за основаване на екип от проверяващи чиновници в Министерство на вътрешните работи, които да работят по каузи на Европейската прокуратура. Европейският основен прокурор е оценила високо работата на Министерство на вътрешните работи досега и е изразила очакване за още по-активно непосредствено докладване на случаи на съществени злоупотреби със средства на Европейски Съюз.

Правосъдният министър Надежда Йорданова разяснява, че с Лаура Кьовеши са разискали подготвяни законови промени.

На първо място промени в Наказателен кодекс, които да създадат - да отстранен пречките пред дейно следствие и наказване на закононарушения свързани с измами с евросредства. Това е въпрос, по който от години се приказва, само че към този момент има съответни оферти на масата.

Обсъдени са и оферти за промени, които да разрешат всеки прокурор, при който има данни за закононарушения с евросредства, да сезира непосредствено Европрокуратурата, а не както е сега това да се реализира през Върховната касационна прокуратура.

Следващата група въпроси, които говорихме са промените в Закона за правосъдната власт, които приготвяме и които да подсигуряват по-ефективна и по-самостоятелна работа на Европейските делегирани прокурори в България.

Главният контрольор към Министерския съвет също ще може да изпраща непосредствено резултатите от свои инспекции на европейските прокурори. Следващата седмица ще бъде оповестен и годишншя отчет на Европейската прокуратура, в който ще бъдат огласени данните за следствия свързани с България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР