Европейският футбол е на прага на революционни промени. Европейският съд

...
Европейският футбол е на прага на революционни промени. Европейският съд
Коментари Харесай

Задава ли се радикална промяна във футбола: Съдът разреши създаването на Суперлига

Европейският футбол е на прага на революционни промени. Европейският съд в Люксембург реши, че УЕФА и ФИФА нелегално са блокирали основаването Суперлигата. Тя беше концепция на най-големите и известни клубове да провеждат своя конкуренция, отвън Шампионската лига. Решението може да докара до радикална смяна в най-популярната игра в Европа.

Съдът в Люксембург реши, че когато ФИФА и УЕФА са блокирали основаването на Суперлигата, са се възползвали от преобладаваща позиция. Действията им опонират на разпоредбите, защитаващи конкуренцията и свободата за даване на услуги.

" Големият състав на Европейския съд реши, че има нарушаване на член 102 от Договора за действие на Европейския съюз. То съставлява корист с преобладаваща позиция на асоциациите, отговарящи за организирането на футбола в световен и европейски мащаб ", заяви Франсоа Билтген, арбитър от Европейския съд.

На процедура това значи, че УЕФА, която провежда Шампионската лига и другите европейски клубни шампионати, няма право да не разрешава на европейските клубове да образуват конкурентната Суперлига.

" В " Реал " Мадрид ние посрещаме с голямо удовлетворение решението на Европейския съд. В идващите дни ще проучим детайлно резолюцията, само че аз чакам най-малко две изводи със историческо значение. Първото от тях е, че европейският футбол не е и в никакъв случай повече няма да бъде ръководен от монопол ", съобщи Флорентино Перес, президент на " Реал " Мадрид.

Суперлигата надалеч не е одобрявана еднопосочно. Когато беше оповестена през 2021 година против нея не реагираха единствено ФИФА и УЕФА. Фенклубовете на десетки тимове също бяха срещу. Те не желаеха най-големите двадесетина клуба в Европа да се обединят в лига на богатите, затворена за всички клубове, които образоват и упражняват играчите, преди те да отидат в суперклубовете. Тогава УЕФА ловко се възползва от тези настроения.

" Това е безочлив опит от група олигарси и футболни аристократи да започват план, който щеше да погази всички полезности на европейския футбол и европейското общество ", сподели Александър Чеферин, президент на УЕФА.

Сдружението на богатите клубове, което предлага Суперлигата, си взе поука от мощно отрицателната реакция. Следващите им оферти бяха доста изменени - Суперлигата няма да е затворена организация на 22 клуба. Ще включва доста повече тимове. От нея ще може да се изпада и ще има механизъм за влизане на нови клубове. Едно е несъмнено - под каквато и форма да тръгне такава конкуренция, тя би трансформирала напълно структурата на европейския футбол. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР