Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) беше удължен до 2020

...
Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) беше удължен до 2020
Коментари Харесай

Планът Юнкер ще бъде удължен и се разширява с 500 млрд. евро

Европейският фонд за стратегически вложения (ЕФСИ) беше продължен до 2020 година по време на пленарното съвещание на Европейския парламент във вторник, съобщи пресслужбата на институцията. Той ще получи спомагателни средства за финансиране на повече планове.

Според плана, контрактуван от евродепутатите и страните членки на Европейския съюз, ЕФСИ, прочут също като проекта " Юнкер ", ще бъде продължен до 2020 година Целта е да се активизират до 500 милиарда евро.

Намерението е да се компенсират пазарни недостатъци и капиталови пропуски, като се финансират новаторски планове с високорисков темперамент, които другояче не биха били подкрепени.

Инвестициите би трябвало също по този начин да предизвикват основаването на работни места, изключително за младежите, растежа и конкурентоспособността, енергетиката, околната среда и климата, опазването на здравето, научните проучвания и нововъведения, устойчивия превоз, цифровия бранш и креативните промишлености и стопански по-слабите райони на Европейски Съюз.

Новите правила плануват по-голяма роля за Европейския консултантски център по капиталови въпроси с по-силно наличие на локално равнище.

Докладчикът от комисията по икономическите и парични въпроси Удо Булман сподели: " ЕВСИ беше стартират с концепцията да компенсира неналичието на 700 милиарда евро вложения в Европейски Съюз и той съумя да понижи тази липса. Ние искахме да подобрим ЕФСИ, да го модернизираме и да дадем опция на най-нуждаещите се райони на Европейски Съюз да се възползват от него. Сега имаме и справедлива оценка на най-хубавите планове за поддръжка на модерните компании в модерния свят. "

Според докладчика от комисията по бюджетите Жозе Мануел Фернандеш " ЕФСИ оказа помощ за понижаване на неравенството и основаване на работни места. Вече бяха мобилизирани 250 милиарда евро, а 40 000 дребни и междинни предприятия получиха поддръжка "

Българския евродепутат Ева Паунова подсети, че " България е втора по привлечени по проекта " Юнкер " вложения по отношение на Брутният вътрешен продукт, както и една от първите с районно консултантско звено за правене на планове ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР