Европейският еврокомисар Йоханес Хан в интервю за Financial Times повтори

...
Европейският еврокомисар Йоханес Хан в интервю за Financial Times повтори
Коментари Харесай

Хан: Блокирането на Скопие и Тирана е обида за работата на Европейската комисия

Европейският еврокомисар Йоханес Хан в изявление за Financial Times повтори разочарованието си, че Северна Македония и Албания нямат право да стартират договаряния за присъединение към Европейския съюз, предава БГНЕС.
Хан сподели, че блокадата е станала в миг, когато са били нужни старания Европейски Съюз да стане по-силен международен състезател и че той губи въздействие в района, което оставя пространство за Китай и Русия.
" Най-болезненото е, че Европейски Съюз не показва правилата на партньорство и отговорност, на които постоянно се позоваваме и на които постоянно разчитаме ", сподели Хан.
Той изрази неодобрение от блокадата на френския президент Еманюел Макрон, като означи, че Париж е попречил договарянията със Северна Македония, даже откакто страната реализира съглашение с Гърция по " извънредно сензитивния въпрос за името ".
Хан оцени това като засегнатост за годините, които Европейската комисия е прекарала в определянето на политическа рамка за контракта и изпраща неверно обръщение до районните водачи.
" Процесът на присъединение се основава на заслугите и в случай че не признаем напредъка, няма да има тласък за промени ", сподели той.
Хан разкри, че сръбският президент Александър Вучич, след блокадата за договарянията за присъединение със Северна Македония и Албания, му споделил, че не му е ясно за какво би бил стимулиран да продължи разговора с Прищина. Изданието прави оценка, че сходна позиция е удар за Европейски Съюз, който 10 години се пробва да бъде наставник в договарянията сред Белград и Прищина.
Въпреки трагичния завършек на мандата му, Хан споделя, че се гордее с напредъка, който е постигнал, до момента в който е заемал длъжността във връзка с подобряването на връзките в района. Той напомни, че от 2015 година насам Европейски Съюз е вложил близо един милиард евро в района посредством средства за взаимно свързване, а търговията в района се е нараснала с 20%. Хан също по този начин похвали проекта за унищожаване на таксите за роуминг за потребителите на мобилни телефони в района до 2021 година въз основа на модела на Европейски Съюз. Напускащият комисар похвали и районната самодейност за унищожаване на митническите бариери пред търговията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР