Европейският депутат от БСП и доскорошен началник на политическия кабинет

Европейският депутат от БСП и доскорошен началник на политическия кабинет ...

Иво Христов: Спойката между съюзниците в НАТО намалява, президентът Макрон още не е доказъл, че ни е приятел.

Европейският депутат от БСП и доскорошен началник на политическия кабинет на президента Радев Иво Христов коментира амбициите на френския президент за лидерска позиция в Европа и направи преглед на атлантическите отношения.
В предаването „Лице в лице” Иво Христов с видимо  задоволство подкрепи изводите на френския  президент Ем. Макрон, който прикади тамян на НАТО и заяви, че пактът е в състояние на „мозъчна смърт”.

 

Социалистът от екипа на „натовеца” Радев посочи негативни тенденции в климата и в намеренията на водещи съюзници в НАТО. Чрез президента Тръмп Съединените щати нееднократно подават сигнали, че се изтеглят не само от Близкия Изток, но и от Европа. Като настояват европейците да поемат по-сериозни ангажименти към съюзната сигурност.

 

Всъщност Макрон сочи слабости в колективната отбрана и сигурност, за които и той носи вина, изтъкна Иво Христов. Политиката на Макрон е концентрирана  към създаването на тясно сътрудничество с отделни държави от НАТО, без да го е грижа за останалите.

 

В Аахен той вече е сключил двустранен договор за военно сътрудничество с Германия, който ще конкурира или ще обезсмисли проектите за Европейска отбрана, в които досега бяха инвестирани значителен брой надежди, планове и намерения.

 

Друг непредвидим и своенравен съюзник е Турция, посочи Христов. Ердоган неведнъж пренебрегва задълженията си към Алианса и осъществи несъгласувана военна операция в Северна Сирия, която възмути повечето натовски държави.

 

Под закрилата на военния си флот Турция извършва незаконни сондажи в шелфа на Кипър, без да се съобразява с протестите на кипърската страна и с нормите на международното право.

 

След като НАТО не може да контролира членовете си и отделни държави извършват своеволни антиевропейски акции, значи намалява спойката между съюзниците, логично отбеляза Иво Христов.

 

Изводите на Макрон са „очевидност”, която ако някой у нас изрече, ще бъде заклеймен от „церберите на евроатлантизма като путинист, руски агент или кой знае още какво”, подчерта Христов.

 

Що се отнася до позицията на България спрямо обидното изялвение на президента Макрон, Иво Христов подкрепи реакцията на българското правителство и напомни старата максима, че в политиката няма вечни приятели, а интереси. И че не бива голословно да се разчита на хвалбите и емоциите спрямо Макрон, изразени от премиера Борисов.

 

Все по-резките и странни ходове и конфликти на президента Макрон говорят, че той се опитва да се позиционира като едноличен лидер на Европейския съюз след излизането на Великобритания и предстоящото оттегляне на фрау Меркел от канцлерския пост.

Източник: frognews.bg