Европейският борсов оператор Euronext и швейцарският му конкурент SIX Group

...
Европейският борсов оператор Euronext и швейцарският му конкурент SIX Group
Коментари Харесай

Започва битка за борсата в Мадрид

Европейският борсов оператор Euronext и швейцарският му съперник SIX Group наддават за притежателя на мадридската фондова борса ВМЕ (Bolsas y Mercados Espanoles). Войната на предложения, която потегля от най-малко 2.8 милиарда евро, е следващото доказателство за консолидацията в сектора на Стария континент.

Euronext удостовери на 18 ноември, че договаря с испанците след репортаж на основаната в Испания "Европа прес " през уикенда. Двете страни отхвърлиха изрично каквито и да било диалози при започване на ноември.

Минути след известието на Euronext швейцарската SIX Group удостовери проектите си да направи напълно кешова оферта за общо 2.8 милиарда евро за ВМЕ. От евентуалния съюз би се родила третата по величина инфраструктура на финансовите пазари в Европа.

Акциите на ВМЕ нарастнаха с 35% (надхвърляйки препоръчаната от швейцарците цена) в Мадрид след известието за офертите, само че след това търговията им беше прекъсната. Пазарната оценка на компанията в края на комерсиалната сесия на 15 ноември беше 2.1 милиарда евро, а швейцарската оферта за 34 евро на акция е с 34% награда над нея. SIX разгласи също, че е внесла документи в испанските регулатори, с цел да оторизира предлагания краен период на транзакцията, който се чака да е през първото полугодие на 2020-а.

Евентуален триумф на Euronext в борсовата борба ще е следващата стъпка в напъните й да сплоти множеството някогашни районни монополи от бранша под един чадър. Euronext има главните фондови борси в Париж, Амстердам, Брюксел, Лисабон, Дъблин и Осло.

Консолидацията в бранша набра скорост след успеха на Euronext над NASDAQ за тържището в Осло. Обединителният ентусиазъм получи подтик през август с офертата на лондонската LSE Group за покупката на Refinitive за 27 милиарда евро. А по-късно последва неприятелската оферта за усвояване на LSE Group от хонконгския й съперник за 29.6 милиарда брит. паунда, която бе отхвърлена.

За швейцарците привлекателността на ВМЕ евентуално се корени в борбата на Берн с Брюксел. През август осведомени с материята лица предвидиха, че испанската компания ще е евентуална цел, ако възбраната на Европейският съюз за търговия на акции на швейцарски компании в блока продължи или ескалира. SIX не е възнамерявала покупката на друга борса преди да направи оферта за тържището в Мадрид. Председателят на швейцарската група - Ромео Лахер, сподели в публично изказване на 18 ноември, че желае да обезпечи на потребителите "високо надеждна инфраструктура за обслужване и безконтролен достъп до финансовите пазари ".

Главният финансов шеф на ВМЕ - Марта Бартоломе, пък увери, че институцията е отворена към обединявания с други тържища. Анализатори на "Ситигруп " бяха определили мадридското пазарище като минимум пожеланото от позиция на ограничавания му капацитет за напредък.

Според основния капиталов шеф на испанската компания за ръководство на активи Dunas Capital, покупката на ВМЕ от Euronext ще е разумната договорка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР