Европейският банков орган публикува дългоочакваните насоки за въвеждане на публичните

...
Европейският банков орган публикува дългоочакваните насоки за въвеждане на публичните
Коментари Харесай

Условията за спиране на плащанията по кредити вече са факт

Европейският банков орган разгласява дълго чаканите насоки за въвеждане на обществените и частните мораториуми при заплащанията по банкови заеми. Както "Банкеръ " нееднократно писа, Българска народна банка и комерсиалните банки ще изполват тази регулаторната рамка и бизнес модела за вкарат краткотраен частен мораториум върху заплащанията и в България. Очаква се това да се случи в идващите няколко дни. Повечето значими решения ще бъдат взети от кредитните институции и ще бъдат съгласувани с регулатора на национално равнище (БНБ), само че така или другояче те ще са основани на предписанията на ЕБО.

За начало потребителите е добре да знаят, че

На процедура мораториумът ще промени единствено графика на заплащанията . Възможно е това да се случи по три метода – посредством прекъсване, отсрочване или понижаване на заплащанията (на главница, рента или или и на двете) за стеснен интервал от време.

След края на използването на мораториума заплащанията още веднъж ще се усилят или срокът на заема ще бъде продължен .

Каквото и да е решението на комерсиалните банки, кардинално мораториумът не би трябвало да визира други условия на заема. Например лихвения %, в случай че такава смяна служи като тип отплата, с цел да се избегнат загуби, които банката би имала заради забавения график на заплащанията.

ЕБО задължава кредитните институции да вкарат едни и същи условия за всички клиенти , които са обект на схемата за отлагане. Възможно е обаче за другите експозиции или длъжници да се ползват разнообразни типове отсрочвания за заплащанията.

Например, разнообразни мораториуми с разнообразни условия могат да се ползват за частни лица и за предприятия (МСП). Както и за разнообразни кредитни артикули, да вземем за пример ипотечни заеми, както загатна преди дни шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

Друг главен миг е, че прекъсването на заплащанията по заемите се ползва единствено по избор на длъжника , и то изразено документално. Вероятно той ще би трябвало да потвърди, че е бил обиден от епидемията на COVID-19. Като мотив може да послужи смяната на заетостта му или закриването на някои действия за избран интервал от време, заради което тя е намаляла. За физическите лица би следвало това да значи документ, съгласно който лицето е кратко от работа или изпратено в неплатен отпуск.

Тепърва от комерсиалните банки ще се чака по-детайлна информация, само че на този принцип държавното управление показа схемата за приемане на безлихвен заем до 1500 лв., който е обезпечен от страната.

Задължително условие на ЕБО е мораториумът върху заплащанията да се ползва необятно , без значение дали е въведен със закон, или не. В България ще бъде въведен частен мораториум, тъй че това значи, че е допустимо максимален брой търговски банки, може би всички, да дадат опция на клиентите си да получат пролонгация по заемите си.

Ключово е също по този начин, че мораториумът няма да се ползва за нови заеми , отпуснати след въвеждането му. Мораториумът е за решение на съответен проблем, зародил вследствие на пандемията от COVID-19 и не би трябвало да се разгръща върху новоотпуснатите заеми. Използването на съществуващи кредитни линии или подновяването на револвиращи заеми не се смята за нов заем.

Целта на Европейския банков орган е банките да бъдат насърчавани да дават ново кредитиране както на нови, по този начин и на съществуващи клиенти по време на използването на мораториума. Очаква се обаче, че това ново кредитиране ще следва естествените кредитни политики и ще се основава на оценката на кредитоспособността на клиентите и ще регистрира възможните обществени гаранции. Новите заеми би трябвало да бъдат съответно структурирани, като се вземат поради настоящите качества за заплащане на клиента.

Задължението на банките да правят оценка деликатно качеството на отпуснатите заеми, не се анулира. Очаква се банките да ползват политики въз основа на риска, като обръщат изключително внимание и приоритизират оценката на тези длъжници, за които има най-голяма възможност да зародят проблеми с заплащанията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР