Европейският авиационен регулатор отхвърли стремежа на индустрията да позволи самолетите

...
Европейският авиационен регулатор отхвърли стремежа на индустрията да позволи самолетите
Коментари Харесай

Скоро полети ще може да се изпълняват само от един пилот

Европейският авиационен регулатор отхвърли устрема на промишлеността да разреши самолетите да се ръководят единствено от един водач от 2030 година Въпреки това регулаторът обмисля да разреши някои действия да се правят от един човек, само че единствено при избрани полети, като това може да се случи още през 2027 година, предава Reuters.

Европейските производители на самолети Airbus SE и Dassault Aviation SA желаеха да се позволи един водач да ръководи независимо летателните машини, само че само когато доближат круизна височина*. Въпреки това още веднъж двама водачи ще би трябвало да участват в пилотката кабина при политане и кацане.

Пилоти, които имат медицински проблеми или прекомерно малко летателни часове, няма да могат да пилотират сами ", изясни Андреа Боярди, управител в Агенцията за авиационна сигурност на Европейския съюз (EASA).

Боярди съобщи, че независимото хвърчене се разисква при товарни и пътнически полети. Заради опозиция на пасажерите обаче е доста евентуално в началото соло пилотиранията да се правят при транспорт на товари и колета.

Предложението на авиационната промишленост е предизвикано от дефицита на работна ръка. Облекчаването на регулациите ще разреши на водачите да си починат по време на пътувания на дълги дистанции, без да е нужно да имат заместници на борда.

Боярди обаче сподели, че по-ранно предложение от промишлеността за пилотиране единствено от един водач от 2030 година е „ безусловно нереалистично “, защото автоматизацията не е напреднала задоволително и независимото хвърчене изисква високо равнище на сигурност.

Самостоятелното хвърчене, даже в круизна фаза, се нуждае от утвърждение от Международната организация за гражданска авиация на Организация на обединените нации, обособени самолетни компании и техните съюзи на водачи. Очаква се организацията на Организация на обединените нации да стартира да изследва въпроса при започване на тази година.

Боярди съобщи, че единствено най-модерните самолети, оборудвани за по-високо равнище на сигурност от заложените минималните стандарти за узаконяване, могат да се употребяват за независимо хвърчене в круизна фаза. Те ще включват Airbus A350s и евентуално Boeing 787s и 777Xs.

Така соло пилотирането в круизна фаза най-вероятно ще стартира да се практикува към 2027 година Първоначално ще има за цел усъвършенствана отмора на водача по време на постоянни полети. Уморен авиатор би могъл да спи пълноценно за по-дълго и в по-добри условия, вместо да вземе къси непланирани дрямки в пилотската кабина. Ако сигурността бъде потвърдена, в последна сметка екипажите на дълги дистанции, които в този момент изискват трима или четирима водачи, могат да бъдат понижени до двама.

Дори лимитираното независимо хвърчене обаче разделя самолетните компании и поражда публични страхове, като в същото време провокира възходяща реакция измежду пилотски групи като Европейската асоциация на пилотската кабина.

Федералната авиационна администрация (FAA) на Канада е изцяло наясно с нашата позиция, че двама водачи в кабината са най-безопасни “, сподели президентът на Канадската асоциация на водачите на въздушни линии (ALPA) Тим Пери.

FAA отхвърли коментар. Transport Canada съобщи, че ще „ следи развиването “ на тематиката.

Хонконгската Cathay Pacific Airways към този момент пък е водила диалози с производителите на самолети за интервенции с понижен екипаж, съобщи основният изпълнителен шеф на Air France Ан Ригайл.

Източник от промишлеността, осведомен с плана на Airbus, споделя, че A350, употребен за полет с един водач, ще разполага с спомагателни автоматизирани отбрани против закани като пожар и щета на мотора, само че и ще поддържа функционалности за автопилот при повече интервенции, в сравнение с сега.

Airbus показва в изказване, че изследва концепцията за индивидуален водач във етапа на круиза. Dassault не отговори на настояванията за коментар, а Boeing трансферира въпросите към регулаторите.

*Круизна фаза – интервал, при който самолетът е на оптималната височина на полета, където прекарва най-дълго време за оптималната спестовност на гориво. Тогава натоварването на екипажа е по-малко, в сравнение с при политане или кацане.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинграждански самолети пътнически самолети сигурност на полетите постоянни полети авиоиндустрия ПоследниНай-четениТранспорт 12 Скоро полети ще може да се извършват единствено от един водач Накратко 404 Вечерни вести: Властта бори високите цени с нов сайт; Повече и по-големи жилища на пазара Компании 68 MFG Invest влага над 1 млн. лева в Tiger Technology Енергетика 56 BP забавя зеления си преход след рекордна облага от $28 милиарда Киберсигурност 100 Хиляди сървъри на VMware са обект на най-голямата по рода си офанзива до момента Имоти 360 Строителите пуснаха на пазара повече и по-големи жилища в края на 2022 година Индустрии 152 Светът ще се сблъска с огромен дефицит на мед Транспорт 1192 НКЖИ започва търга за построяването на интермодален терминал в Русе Бюджет и финанси 2378 Кабинетът ще прави „ стена на срама “, с цел да накара търговците да смъкват цените Накратко 1252 Клиентите на Yettel получават 1000 безвъзмездни минути за връзка с Турция Лукс 5528 Plectrum – новата „ летяща “ суперяхта за 86 млн. $ Компании 4631 Lidl понижава продуктите от месо и стартира зеленчукова гражданска война Накратко 4559 Вечерни вести: Съединени американски щати с изключение за България; Moody’s предвижда отсрочване на еврото Digital 4421 Саудитска Арабия тихомълком се трансформира във водещ софтуерен център Пазари 3890 Мощното земетресение срина турската лира до рекордно дъно Политика 3377 Съединени американски щати освободиха от глобите вноса на съветски нефт от България Компании 3113 Холдинг КЦМ 2000 е водач в кръговата стопанска система Компании 3017 Смартфоните на месец февруари във Vivacom са два модела Huawei Бюджет и финанси 2525 Държавата ще предприеме ограничения за понижаване на цените Бюджет и финанси 2378 Кабинетът ще прави „ стена на срама “, с цел да накара търговците да смъкват цените Всички новини13:24 Компании 12 Boeing редуцира 2000 „ бели якички “Още от ТранспортВиж всичкиНКЖИ започва търга за построяването на интермодален терминал в РусеЗапочва вторият ета
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР