Европейският авиационен холдинг Airbus се е съгласил да купи мажоритарен

...
Европейският авиационен холдинг Airbus се е съгласил да купи мажоритарен
Коментари Харесай

Airbus влиза в нова конкурентната битка с Boeing

Европейският авиационен холдинг Airbus се е съгласил да купи мажоритарен дял - малко над 50% от канадската компания Bombardier. Инвестиционният план планува взаимно произвеждане на пасажерски самолети вид Cseries, като те ще се сглобяват на територията на Съединени американски щати в завода на европейската компания.

Това безспорно ще докара до усилване на конкуренцията сред най-големите международни производители - Boeing и Airbus, на световния пазара на пътнически самолети, отбелязва организация Bloomberg.

Срок са довеждане докрай на договорката и други нейни значими параметри не са оповестени. Но е ясно, че договорката може да въвлече Airbus в комерсиалния спор сред Bombardier и Boeing поради дотации от канадската страна.

 Boeing упрекна канадската Bombardier в дъмпинг
Boeing упрекна канадската Bombardier в дъмпинг

Продава самолети в Съединени американски щати под себестойността им

По-рано Boeing подаде тъжба против Bombardier, поради това, че е продала 75 самолети CSeries на американския транспортьор Delta Air Lines по занижени цени. А това е било допустимо поради получени дотации от страна на канадското държавно управление.

В резултат администрацията на президента Доналд Тръмп реши, че такива дотации са детайл от недобросъвестна конкуренция и наложи 300 % мито върху продукцията на Bombardier.

Както показва организация Bloomberg, сходна договорка ще разреши да се избегне заплащането на мита, доколкото Airbus има желание да сглобява самолетите в своя цех в щата Алабама, където за задачата ще бъде основана нова индустриална линия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР