Европейския съюз прие обща за цялата общност система за наблюдение

...
Европейския съюз прие обща за цялата общност система за наблюдение
Коментари Харесай

Брюксел въвежда строг контрол върху цигарите

Европейския съюз одобри обща за цялата общественост система за наблюдаване и следене на цигарите и другите тютюневи произведения. Чрез нея страните членки се задължават да вкарат механизми за маркиране с самостоятелен код на всички легално създадени тютюневи произведения. Целта е да се избегне както незаконната търговия с цигари, по този начин и националните бюджети да не се лишават от налози. Решението е взето на 15 декември, се вижда от известие на страницата на Европейската комисия.

Какво се планува

Въвеждането на идентификационен код и на цялата система за наблюдаване и следене на цигарите и тютюна за ръчно стесняване на цигари би трябвало да стане до 20 май 2019 година, а за останалите тютюневи произведения (например пури, пурети и бездимните тютюневи изделия) — до 20 май 2024 година

В тези периоди всяка страна ще би трябвало да сътвори система за генериране на тези кодове, която да е самостоятелна от производителите. Кодовете ще са формирани от букви и/или числа и да бъдат поставяни както на опаковките на крайния артикул, по този начин и на оборудването, което го създава. По този метод незабавно ще се вижда да вземем за пример кутия цигари къде и от кого тъкмо е създадена.

Междувременно всеки производител или вносител на такива артикули би трябвало да подпише контракт с компания, която поддържа данните от тази система. Въпросните снабдители ще бъдат проверявани, с цел да се откри дали подсигуряват сигурност на данните и дали са самостоятелни от производителя. Комисията ще утвърждава и " вторични " държатели на данните от системата, които ще съхраняват копия от първичните данни. До тях ще имат достъп управляващите в съответната страна. Едва откакто тези стъпки бъдат изпълнени, системата ще стартира да работи.

Европейското законодателство планува както управляващите, по този начин и жителите да имат опция по даден номер на тютюнев артикул да ревизират дали е законен. Това значи, че най-малко един от въвежданите кодове, би трябвало да е забележим с просто око.

Какви са претекстовете

В претекстовете си от Европейската комисия показват, че тютюнопушенето е най-честата, въпреки и предотвратима, причина за гибел в Европейски Съюз. В допълнение незаконната търговия с тютюневи произведения улеснява достъпа на пушачите, в това число на невръстни, до цигари, тъй като те са всекидневно много по-евтини от легалното произвеждане. Върху тях също така не се поема ангажимент да се слагат надписи, които целят да предизвестяват пушачите за заплахите.

В допълнение контрабандата на цигари лишава бюджетите на страните от доходи всяка година. Да се мери размера на незаконната търговия е мъчно, само че се счита, че в Европейски Съюз данъчните управляващи не съумяват да съберат единствено в Европейски Съюз 11.1 милиарда евро годишно.

В претекстовете на Брюксел се добавя и че приходите от противозаконната търговия с цигари постоянно отиват в интерес на проведената престъпност, а в някои случаи и за подкрепяне на терористична активност.

Решението на Европейски Съюз е основано на призната през 2014 година инструкция, която планува въвеждането на система за следене на легалните тютюневи произведения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР