Европейския парламент в Страсбург одобри създаването на нова система за

...
Европейския парламент в Страсбург одобри създаването на нова система за
Коментари Харесай

Европа прие нова система за контрол по външните грници

Европейския парламент в Страсбург утвърди основаването на нова система за „ Вход - излаз ", която ще се ползва по външните европейски граници, в това число българските, оповестяват от институцията. Според българският евродепутат Емил Радев приветства основаването на системата, тъй като тя ще разреши на правоприлагащите органи автоматизирано да пресмятат продължителността на престоя на жителите на трети страни, с цел да открият дали е надвишен позволения им престой в Европейски Съюз. Тази система, съгласно Радев, ще способства за възстановяване на европейската сигурност, сигурността по границите и най-много за битката против противозаконната миграция.

„ Европейският парламент одобри с огромно болшинство извънредно значимия за България пакет за интелигентни граници, по-точно основаването на системата " Вход - излаз ", в сходство и с изменение на Шенгенския кодекс. Новата входно-изходна система форсира и улеснява процедурите за граничен надзор на жители от трети страни, редуцира се и се заменя ръчното щампосване на паспортите, ще се записва и информация за датата, часа и мястото на прекосяване на външните граници на Европейския съюз и ще се открива дали жители на трети страни са надвишили позволения престой и по този метод по-лесно ще се връщат незаконни мигранти. Ще бъде основана оперативна съгласуемост с визовата осведомителна система, с цел да се избегне повтаряне на култивиране на персоналните данни.

За България това досие беше от приоритет и това е още една огромна крачка напред към Шенген. Първоначално България не беше включена в географския обсег на тази система, само че след дълги борби тук, в Европейския парламент, успяхме да включим България и Румъния в единния калкулатор и в обсега на тази система " Вход - излаз " и това е, несъмнено, още една крачка към Шенгенското пространство и пълноправния достъп на България към Шенген ", разяснява Емил Радев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР